"Minulla on rauha"

Kotimaa kansi aalto205Marja-Sisko Aalto koki vuosikymmeniä olevansa nainen miehen ruumiissa. Runsaat neljä vuotta on kulunut kohusta ja julkisuuteen tulosta, jonka myötä hän tuli tunnetuksi Imatran kirkkoherrana, joka valmistautui korjauttamaan sukupuolensa.

Transsukupuoliseksi syntyneen Aallon elämä on hänen mukaansa selkiytynyt neljän vuoden takaisesta tilanteesta paljon. Hän viihtyy nykyisessä työssään hallintovirkanaisena Kuopion tuomiokapitulissa. Myös työyhteisöään Aalto luonnehtii loistavaksi.

- Kielteistä tulee nykyisin vastaan vain harvoin. Kuopio on ottanut minut hyvin vastaan, Aalto toteaa.

Sukupuolenkorjaukseen liittyviin tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen olivat Aallolle rankka päätös. Sitä olivat edeltäneet vuosien keskustelut Jumalan kanssa. Aallon tunnot olivat perusluterilaiset: miten armollinen Jumala on ja kelpaako hän sellaisena kuin todella on?

Aalto ei löytänyt Raamatusta sanaakaan transsukupuolisuudesta, joten hän ei saanut asialle teologiasta pohjaa. Mutta keskustelu Jumalan kanssa jatkui.

Nyt Aalto kokee jumalakuvansa avartuneen. Suhde Jumalaan oli vaikea niin kauan kuin hän luuli, ettei kelpaa Luojalleen.

-Syntiä olen miettinyt paljon. Että yritänkö minä vain selittää sitä pois? Kaiken jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että synnynnäinen ei voi olla syntiä. Minulla on tässä asiassa rauha, mutta vuosia sen löytäminen kesti.

Lue Eeva Vainion laaja henkilökuva 31. tammikuuta ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.