Ministeriö vaatimassa arkkipiispa Leon johtamalta Karjalan kielen seuralta takaisin 280 000 euroa julkista tukea

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarkastajat ehdottavat, että Karjalan kielen seuralta perittäisiin takasin yli 280 000 euroa valtionavustuksia. Seuran puheenjohtaja on ollut Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.

Seura on saanut vuosina 2017–2019 valtionavustuksia yhteensä 565 000 euroa. Tarkastuksen kohteena oli koko summa. Takaisinperinnän syy on, että seura ei ole noudattanut rahojen käytössä riittävästi yhdistyslakia, kirjanpitolakia eikä valtionavustuslakia. Ministeriö julkisti Karjalan kielen seuraa koskevan tarkastusraporttinsa juhannuksen alla. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Lehti toteaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö jäädytti jo viime vuonna vuodeksi 2020 myönnetyn valtionavustuksen ja aloitti tarkastuksen seuran rahankäytöstä.

Karjalan kielen seura ilmoitti vuosi sitten lopettavansa toimintansa talousvaikeuksien vuoksi. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus asetti seuran konkurssiin syyskuussa 2020.

Karjalaisen mukaan seura on saanut ministeriöltä tukea karjalan kielen elvytysohjelman käynnistämiseen ja toteuttamiseen. Lisäksi on myönnetty lehdistötukea. Karjalaisen mukaan hallituksen käsitys yhdistyksen taloudesta on ollut epärealistinen eikä se ole valvonut avustusten käyttöä riittävästi. Kirjanpidossa ei kaikin osin ole noudatettu kirjanpitolakia. Lisäksi seura on tarkastuksen mukaan myös käyttänyt saamiaan avustuksia menoihin, joihin niitä ei ole tarkoitettu, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan seuran toiminnan aikainen hallitus vaatii, että ministeriön tulee luopua takaisinperinnästä. Seura tähdentää, että sen toiminta ei ole ollut epärehellistä ja avustukset on käytetty karjalan kielen elvyttämiseen.

Seura kysyy Karjalaisen mukaan myös, ovatko ministeriön antamat ohjeet avustusten käytöstä olleet liian ylimalkaiset, kun otetaan huomioon tarkastuksen tarkkuus.

Karjalan kielen seura on perustettu Joensuussa vuonna 1995. Sen tarkoitus on ollut edistää karjalan kielen ja karjalankielisten asemaa Suomessa ja Venäjällä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Kirjoitettu sana on tehnyt meistä sen, mitä olemme – mutta voiko informaatiota olla liikaa?
Seuraava artikkeliHallinto-oikeuden mukaan miestä mahdollisesti syrjittiin kirkkoherran­vaalissa – ”Ei tule mieleen aiempia tapauksia kirkossa”

Ei näytettäviä viestejä