Miksi naaraspunatulkkuja syrjitään joulukorteissa?

punatulkku_joulukortit420

Kotimaa24 kävi joulukorttiostoksilla kirjakaupassa. 18:sta punatulkkukortissa vain yhdessä on kuvattu myös punatulkkunaaraita. Miksi näin?

- Eiköhän se ole ihan korteissa visuaalinen elementti. Koiras on värikkäämpi ja näyttävämpi ja väreiltään jouluisempi, Birdlife Suomen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved vastaa.

Koiraspunatulkulla on korea punainen väri, mitä taas hailakammalle naaraalle ei ole suotu.

- Siihen ei saa samanlaista kontrastia ja värikkyyttä kuin koirasta kuvaamalla, Södersved sanoo.

Hän ei kuitenkaan näe, että korttien kuvittajat olisivat syyllistyneet syrjintään, vaikka he ovat varmasti olleet tietoisia sukupuolten värieroista.

- En usko, että kortintekijät ovat sellaista ajatelleet. Taitaa olla ihan sama juttu, kun katsoo mitä tahansa muita kortteja. Usein on kuvattu värikkäämpää sukupuolta, joka yleensä sitten on koiras.

Joulukortteihin päätyvät usein myös sinitiainen ja keltasirkku. Keltasirkkukoiras on naarasta värikkäämpi.

Suomalaisten suosikkilauluja on iki-ihana Topeliuksen runoon sävelletty Varpunen jouluaamuna. Södersved ei kuitenkaan muista koskaan nähneensä varpusta joulukortissa. Varpunen ei nimittäin ulkonäöllään koreile.

Moni joulukortti kuvaa punarintaiset punatulkut ikään kuin pareina. Avioliittokeskustelua seurannut lintuharrastaja saattaisi pohtia, voisiko korttien asetelmaa luonnehtia myös ”sukupuolineutraaliksi”.

- Aika kinkkisiä kysymyksiä, enpäs osaa sanoa.

Ainoa Kotimaa24:n löytämä joulukortti, jossa on koiraspunatulkun ohella myös naaraita, oli Ferdinand von Wrightin tunnelmallinen maalaus Punatulkkuja pihlajassa (1890).

- Yleensä jos kortissa on naaraspunatulkku kuvattu, siinä on myös koiras. Sellaista korttia, jossa on vain punatulkkunaaras, voisi varmaan oikein etsintäkuuluttaa, Södersved toteaa.