Miksi lestadiolaislehti ei käsitellyt Laestadius-juhlavuoden päätapahtumaa?

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen pää-äänenkannattaja Päivämies-lehti ei mainitse tämän viikon eikä edellisissä numeroissakaan sanallakaan ensi maanantain Lars Levi Laestadius -juhlavuoden päätapahtumaa? Lestadiolaisuuden isänä tunnetun Lars Levi Laestadiuksen kuolemasta tulee kuluneeksi 150 vuotta 21.2. Muistopäivänä järjestetään kansainvälinen seminaari ja juhlamessu Torniossa. Tätä on mainostettu Laestadius-juhlavuoden 2011 päätapahtumana.

Miksi päätapahtumasta ei kirjoiteta? Päivämiehen päätoimittajaa Olli Lohi kertoo Kotimaa24:lle muun muassa, että vanhoillislestadiolaisuutta edustava Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) ole juhlaa järjestämässä ja että hänelle on tullut lehteen vähän tietoa tapahtumasta. Hän lisää, että kyseessä on juhla, josta muun muassa Pohjoisen kulttuuri-instituutilla on vahva vastuu. Samalla se on Oulun hiippakunnan juhla.

- Minä olen ymmärtänyt, että on eri toimijoita ja heillä on omat tiedotuskanavansa. Juhlan järjestämisestä ei ole minuun oltu yhteydessä eikä sen enempää ole tiedotetta annettu, hän sanoo.

Hän on itse menossa Tornion tapahtumaan kutsuttuna ja ”avoimin mielin”.

Tornion kirkkoherra, Kemi-Tornion rovastikunnan lääninrovasti Ari Juntunen ei usko, että juhlallisuuksiin osallistumisessa olisi vanhoillislestadiolaisille mitään dramatiikkaa.

- Juhlan järjestämisessä ei ole ollut ristivetoa mihinkään suuntaan.

Esimerkiksi sen hän ei usko olevan ongelmallista, että juhlilla on eri lestadiolaisen suuntausten edustajia. Hän muistuttaa, että Torniossa järjestettävä seminaari käsittelee Laestadiusta tiedemiehenä eikä niinkään herätysjohtajana. Juntunen edustaa rauhansanalaista lestadiolaisuutta.

Tunnettua lestadiolaisuuden historian asiantuntijaa Seppo Lohea ei kutsuttu juhlaseminaariin luennoijaksi. Lohi kirjoitti Laestadiuksen kuolemasta artikkelin viimeisimpään Päivämieheen mainitsematta tässä juhlavuoden hiippakunnallista päätapahtumaa. Lohi kertoo, ettei hän ole pahoillaan siitä, ettei häntä kutsuttu luennoitsijaksi.

- Seminaarin ohjelmastahan on jätetty kokonaan pois Laestadiuksen hengellinen puoli, joka on hänen varsinainen työnsä. Seminaari keskittyy hänen tieteelliseen toimintaansa, joka on sen arvoinen asia, joka kannattaa ottaa esille. Juha Pentikäinen tekee tässä hyvää työtä, Seppo Lohi sanoo.

Juhlapäivän seminaarissa julkistetaan professori Juha Pentikäisen ja dosentti Risto Pulkkisen toimittama uusi täydellinen laitos Laestadiuksen teoksesta Lappalaisten mytologian katkelmia.

Lohikaan ei näe ongelmia siinä, että eri lestadiolaisuuden suuntaukset ovat edustettuina Laestadiuksen kuolinpäivän juhlamessussa Alatornion kirkossa. Koska SRK ei ole järjestämässä tapahtumaa, hän ei myöskään pidä outoa siinä, ettei Päivämies kirjoita tapahtumasta.

Seppo Lohi mainostaa haastattelussa samalla heinäkuun alussa Pajalassa järjestettävää isoa Laestadiuksen muistovuoden luentosarjaa. Tässä tapahtumassa SRK on vahvasti mukana.