Mia Anderssén-Löf kirkkoherraksi Pedersöreen – Soitti hevibändissä bassoa ja löysi virsikirjan

Mia Anderssén-Löf. Kuva: Anders Eklund /Antonomia Ab

Pedersören seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu Mia Anderssén-Löf. Hän sai vaalissa 3 597 ääntä ja vastaehdokas Harry S. Backström 1397 ääntä.

Äänestysprosentti vaalissa oli tavallista korkeampi, 55,51 prosenttia. Syynä on paitsi se, että äänestäminen alueella on korkealla tasolla muutenkin, myös keskustelu, jota viime keväänä käytiin kirkkoherran vaalitavasta. Paikalliset ihmiset halusivat näyttää, että suora vaali on heille tärkeä tapa vaikuttaa oman yhteisön asioihin. Lisäksi vaalissa oli vastakkain kaksi hyvin erilaista ehdokasta, nuori liberaalimpi naispappi ja vanhempi konservatiivisempi mies, Harry S. Backström, joka oli ehdolla myös Porvoon piispanvaalissa 2019.

Mia Anderssén-Löf, 37, on toiminut Uudenkaarlepyyn seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2018 lähtien. Papiksi hänet vihittiin 2010, jonka jälkeen oli seurakuntapappina Porvoossa sekä vt. opiskelijapappina ja vt. kappalaisena Pietarsaaren ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Koulutukseltaan Anderssén-Löf on teologian tohtori. Hänen vuonna 2017 tekemänsä väitöskirja käsitteli ääriortodoksisessa juutalaisuudessa esiintyviä pyhien tekstien erilaisia tulkintoja. Väitöskirjaa tehdessään hän asui Israelissa.

Rauhansopimus virsikirjan kanssa

Mia Anderssén-Löf on kotoisin Pedersörestä.

– Hakemalla Pedersöreen kirkkoherraksi ajattelin, että voin antaa lapsuuden seurakunnalleni jotain takaisin. Myös se, että seurakunta on osa seurakuntayhtymää kiinnosti. Minulla on Uudestakaarlepyystä kokemusta seurakuntaliitoksesta, ja siitä on täällä varmasti hyötyä.

Anderssén-Löf luonnehtii itseään Raamattuun perehtyneeksi herätyskristilliseksi liberaaliksi. Hän on soittanut bassoa Metallmässa-yhtyeessä, joka on toteuttanut messuja liturgioineen hevimusiikin keinoin ruotsinkielissä seurakunnissa. Kyse on samanaikaisesta ja -laisesta ilmiöstä kuin Metallimessu suomenkielisellä puolella.

– Metallmässa oli minun rauhansopimukseni virsikirjan kanssa. Toki se oli minulle tuttu lapsuudesta, mutta en löytänyt luontevaa suhdetta virsikirjaan, enkä aikuisena osannut nähdä sitä osana kristityn identiteettiäni. Metallmässan ansioista ymmärrän nyt virsikirjaa paremmin.

Anderssén-Löf sanoo, että on tärkeää löytää keinoja kuinka tuoda kristinuskon sanomaa meidän aikamme ihmisille.

– On selvää, että tavat miten evankeliumi puhuttelee ihmisiä muuttuvat ajan myötä. Kirkkoherrana tehtäväni on huolehtia, että seurakunnassa katto on tarpeeksi korkealla, mutta toisaalta olla selkeä siinä, mikä vielä kuuluu meidän kirkkomme ja tunnustuksemme piiriin.

Metallmässalla on tiedossa keikka Turussa ensi keväänä, mutta Anderssén-Löf ei enää soita siinä. Aika ei anna myöten.

Pedersören seurakunta syntyi viime vuoden alussa kun Pedersören, Ähtävän ja Purmon seurakunnat yhdistyivät. Seurakunta kuuluu Pietarsaaren seurakuntayhtymään ja Porvoon hiippakuntaan.

Pedersören seurakunnan nykyinen kirkkoherra Kaj Granlund on jäämässä eläkkeelle 1.12.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.