Merimieskirkon Matias Heikkilä tapaa jonglöörejä ja sanoo, ettei työ ole paljon muuttunut 150 vuodes

Helsinkiin saapuu kesäisin satoja tuhansia kansainvälisiä risteilyturisteja. Merimieskirkko ja Merimiespalvelutoimisto ylläpitävät kesän ajan risteilyalusten miehistölle tarkoitettua väliaikaista palvelupistettä Hernesaaressa.

Valtio-opin opiskelija Matias Heikkilä työskentelee pisteessä satamakuraattorina.

Miten Merimieskirkko vastaanottaa risteilyalukset Hernesaaressa?

– Hernesaaren satamaan tulee kesäkaudella päivittäin risteilyaluksia, joilla seilaa pienen kylän verran merenkulkijoita eri tehtävissä. Mukana on perämiesten, kokkien ja muiden perinteisten merimiesammattien edustajien lisäksi muun muassa laulajia, jonglöörejä ja vaikka kynsienhoitajia. Toimipiste on heille oma paikka, jossa ei tarvitse olla palvelemassa asiakkaita ja pääsee hetkeksi pois työympäristöstä. Risteilyturisteille on paljon palveluja sekä laivassa että maissa, joten me työntekijät ja vapaaehtoiset olemme täällä miehistöä varten. Osa risteilyaluksista käy Helsingissä säännöllisesti, joten merimiesten kanssa tullaan tutuiksi.

Millaisia palveluita satamassa tarvitaan?

– Risteilyalusten miehistöt tulevat kymmenistä maista, osa hyvinkin kaukaa. Palveluistamme tärkein on hyvä nettiyhteys, jolla pääsee puhumaan kotona odottavien perheenjäsenten kanssa. Kauttamme voi myös lähettää rahaa kotiin. Köyhemmistä maista tulevat merimiehet usein elättävät vanhempiaan tai perhettään. Meillä on kanttiini ja kauppa, josta saa herkkuja ja matkamuistoja, mutta monelle merenkulkijalle tärkeää on myös juttuseura.

Mistä merenkulkijat haluavat kanssasi puhua?

– Yleensä juttua tulee aluksi työelämästä. Kerrotaan, mitä tekee laivalla ja milloin pääsee seuraavan kerran käymään kotona. Melkein kaikki haluavat kertoa perheestään tai kotimaastaan. Laivoilla työskentelee myös siipiään kokeilevia nuoria ihmisiä, ja kansallisuuksien kirjo on valtava. Saatan päivän aikana tavata ihmisiä 10–15 maasta. Olen puhunut venezuelalaisen merenkulkijan kanssa hänen kotimaansa poliittisesta tilanteesta ja yhdysvaltalaisen viihdetanssiopiskelijan kanssa hänen työstään ja suunnitelmistaan.

Miten hengellisyys näkyy työssäsi?

– Satamakuraattorin englanninkielinen työnimike on Port Chaplain, mikä tarkoittaa satamassa palvelevaa kirkon edustajaa. Merimieskirkon työntekijää lähestytäänkin usein kuin pappia. Hengellisistä asioista puhutaan ihmisten omilla ehdoilla, mutta juttu kääntyy helposti niihin aiheisiin. Kävijä saattaa vaikka kertoa, kuinka paljon rukoilee tai lukee Raamattua. Ihmiset toivovat hengellisen vierelläkulkijan kontaktia. Työ on siinä mielessä aika samanlaista kuin 150 vuotta sitten.

Kaipaatko itse merelle vai oletko maakrapu?

– Minulla ei ole kokemusta seilaamisesta. Äitini on merimiessuvusta, ja sitä kautta merimiesteemat ovat tulleet itselleni läheisiksi. Tein siviilipalvelukseni ja sijaistin satamakuraattoria Vuosaaren merimieskirkolla. Tämä on toinen kesäni Hernesaaressa. Työssäni on aina tilaa ihmisten kohtaamiselle, ja se on aika ainutlaatuista.

Kuva: Olli Seppälä. Matias Heikkilä työskentelee Hernesaaren suljetulla satama-alueella elokuun loppuun asti. Taustalla Costa Mediterranea -alus, jossa matkustajia palvelee lähes 900 merenkulkijaa.

Edellinen artikkeliLuonto kurittaa uskontojen paikkoja – Vatikaani sulki suihkulähteet, tulva vei temppelin Myanmarissa
Seuraava artikkeliJeesus kiinnitti otsaan lapun – Onko oikein nostaa lapsen uskonnolliset unet otsikoihin?

Ei näytettäviä viestejä