Megatrendit 2020: Uskontojen merkitys kasvaa – ei ehkä näy Suomessa

Tulevaisuuskysymyksiin erikoistuneen Sitran tuoreessa globaaleja megatrendejä luotaavassa raportissa sanotaan, että uskontojen ja ideologioiden merkitys kasvaa. Tämä ei raportin mukaan kuitenkaan näy "samassa mittakaavassa Suomessa, joskin joitain merkkejä uskonnon käyttämisestä politiikan ja vaikuttamisen välineenä on".

"Perinteisten uskontojen rinnalla uudet ideologiat, kuten posthumanismi, saattavat tarjota pohjan toiminnalle muuttuvassa maailmassa", raportissa todetaan.

Megatrendillä tarkoitetaan useista ilmiöistä koostuvaa yleistä kehityssuuntaa. Megatrendit tapahtuvat globaalilla tasolla, ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samansuuntaisena pitkään.

Megatrendien uskotaan myös antavan hyvän kuvan laajoista tulevaisuuden muutoksista. Megatrendit eivät ole merkittävästi muuttuneet sitten Sitran edellisen trendipäivityksen 2017.

Sitran megatrendit 2020 nostaa esiin viisi keskeistä kehityssuuntaa: ekologisella jälleenrakennuksella on kiire, väestö ikääntyy ja monimuotoistuu, verkostomainen valta voimistuu, teknologia sulautuu kaikkeen ja talousjärjestelmä etsii suuntaansa.

Ekologinen jälleenrakentaminen on trendeistä keskeisin. Siihen kuuluu muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden säilyminen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Megatrendi: Arkinen ja jännitteinen keskinäisriippuvuus

Megatrendi: Siirtyminen moninapaiseen totuuksien maailmaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.