Marttyyri mukana perustamassa Kylväjää

Tänään tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta Lähetysyhdistys Kylväjän perustamisesta. Mukana perustamiskokouksessa oli islamista kristinuskoon kääntynyt keskiaasialainen mies, joka kuoli myöhemmin marttyyrina lähetystyössä.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1974 teologi ja lähetystyöntekijä Per Wallendorfin kotiin kokoontui 11 hengen joukko perustamaan Evankelis-luterilaista Lähetysyhdistys Kylväjää.

Järjestö juhli tänään syntymäpäiväänsä Kirkkokansan raamattupäivän yhteydessä Kallion kirkossa Helsingissä.

Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää muisteli puheessaan järjestön syntyä. Perustamiskokouksessa mukana ollut sokea keskiaasialainen mies oli merkittävä paimen oman maansa pienelle kristittyjen joukolle. Hän oli mukana luomassa seurakunnalleen oppiperustaa, jossa sanottiin: Pyhän Hengen avulla ja voimasta, tehtävämme on elää Jeesuksen opetuslapsina, auttaa toisiamme kaikin luvallisin tavoin ja olla valmiita luopumaan hengestä ja omaisuudesta uskon tähden.

‒ Tämä lause pysäyttää aina, Mäkipää sanoi.

Neljätoista vuotta Kylväjän perustamisen jälkeen mies kuoli marttyyrina naapurimaassa, jonne hän oli lähtenyt lähetystyöhön. Hänen elämänvaiheistaan kerrotaan teoksessa Koraanikoulusta Kristuksen askeliin (Perussanoma 1990).

Luottamustesti

Mäkipää sanoi, että vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa elävien kristittyjen halu sitoutua Kristukseen herättää suomalaisia kristittyjä.

‒ Se testaa käytännöllisellä tavalla luottamustani. Kenen varaan elämäni lasken, mihin saakka sanani kantavat?

Mäkipää muistutti puheessaan hartaudesta, jonka Kylväjän ensimmäinen johtaja Per Wallendorf piti järjestön perustamisen yhteydessä.

– Palaan hänen sanoihinsa joka vuosi lähetyskurssilaisten kanssa: ’Pienenkin nisunjyvän on kuoltava. Vertaus tarkoittaa Jeesusta, mutta myös meidän on kuoltava itsestämme, kristillisyydestämme, muuten jäämme yksin. Samoin tänä iltana perustettavan yhdistyksen on kuoltava päivittäin, muuten se jää yksin’, Mäkipää lainasi Wallendorfia.

Lähetysyhdistys Kylväjä jatkaa 40-vuotisjuhlan viettoa kesäkuussa kesäpäivillään Keravalla. Juhlan kunniaksi järjestö tuottaa muusikko Jukka Salmisen lähetysmusikaalin sekä Luukkaan evankeliumin selitysteoksen Kalastaja kuivalla maalla. Selitysteoksen on kirjoittanut noin 50 Kylväjän nykyistä ja entistä työntekijää ja työn ystävää eri kulttuurien keskellä.

------------------

Tämän artikkelin kirjoittaja, Kotimaa24:n toimittaja Danielle Miettinen toimi Kirkkokansan raamattupäivässä juontajana.

(Kuvassa Lähetysyhdistys Kylväjän hallituksen puheenjohtaja Raimo Mäkelä (vasemmalla) ja lähetysjohtaja Pekka Mäkipää juhlivat järjestönsä 40-vuotispäivää Kallion kirkossa.)