Martti Paananen Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan johtoon – "Puheenjohtajuus tuli vähän vahingossa"

Tukholman suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra Martti Paananen valittiin toissa viikon viikonloppuna Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan uudeksi puheenjohtajaksi. Hän kertoo päätyneensä puheenjohtajaksi sattumalta.

– Olin lupautunut johtokuntaan, mutta puheenjohtajuus tuli vähän vahingossa, kun aiemmin puheenjohtajaksi lupautunut henkilö vetäytyikin viime tipassa. Olen kiitollinen siitä luottamuksesta, jota täysistunto osoitti minua kohtaan valitsemalla minut puheenjohtajaksi.

Paananen haluaa jatkaa valtuuskunnan työtä vähemmistöasioiden seurannassa, niihin vaikuttamisessa ja niiden esillä pitämisessä.

– Minulla ei ole mitään henkilökohtaista agendaa puheenjohtajana. Puheenjohtajisto toteuttaa yhdessä täysistunnon asettamaa ohjelmaa ja tavoitteita.

Valtuuskunta on myös ajanut Suomen kielen kielikeskusta, joka voitaisiin toteuttaa yhdessä meänkielen kielikeskuksen kanssa. Paananen kertoo, että Ruotsin hallituksen hetki sitten antama esitys vähemmistölaiksi ei sisällä tätä ehdotusta.

– Muita konkreettisia asioita on nykyisten lakien mahdollistaman kielipolitiikan tukeminen ja sen seuraaminen, että sitä noudatetaan.

Valtuuskunnan nettisivuilla todetaan, että sen tehtävänä on käsitellä yleisiä sekä periaatteellisia kysymyksiä, jotka koskevat suomen kieltä, ruotsinsuomalaisia sekä kansallisten vähemmistöjen asemaa sekä oikeuksia Ruotsissa.

Kuva: Mari Teinilä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.