Maailman uskonnolliset johtajat vaativat: Valtioiden on lopetettava rokote­nationalismi

Uskonnolliset johtajat vaativat koronarokotteita kaikkien ulottuville. Kuva: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Lähes 150 maailman uskonnollista johtajaa vaatii lääkeyhtiöiltä ja valtioilta toimia, jotta koko maailma saadaan rokotettua koronavirusta vastaan. Uskontojohtajat pyytävät, että maat lopettavat rokotenationalismin. He lisäävät, että rokotteiden tuottaminen koko maailmalle on moraalinen velvollisuus. Asiasta kertoo muun muassa brittiläinen The Guardian.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa entinen Canterburyn arkkipiispa ja anglikaanien hengellinen johtaja Rowan Williams, roomalaiskatolisen kirkon kardinaali Peter Turkson ja Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge. Myös tiibetiläisten hengellinen johtaja dalai-lama tukee vetoomusta.

Allekirjoittajat haluavat, että maailman kehittyneimmistä talouksista koostuva G7-ryhmä sitoutuu globaaliin rokoteohjelmaan.

"Emme voi väistää velvollisuuksiamme sisariamme ja veljiämme kohtaan kuvittelemalla, että kriisi voidaan jättää markkinoiden ratkaistavaksi, tai teeskennellä itsellemme, ettei meillä ole vastuuta toisistamme", uskonnolliset johtajat toteavat.

Tällä hetkellä rokotteet ovat loppumassa viruksen pahoin runtelemasta Intiasta, vaikka maa on suuri rokotteiden valmistaja. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa puolestaan oli huhtikuun puoliväliin mennessä rokotettu alle prosentti väestöstä. Uskonnolliset johtajat huomauttavat, että jos jokin maailmankolkka jätetään kärsimään pandemiasta, koronan riski kasvaa edelleen kaikkialla maailmassa.

Entinen Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams sanoo The Guardianiin kirjoittamassaan artikkelissa, että G7-maiden on lopetettava "rokote-apartheid". Hänen mukaansa on harhaa luulla, että jotkin alueet voivat pystyttää seinät ympärilleen.

Ekonomistit ovat sanoneet, että rokotteiden valmistaminen koko maailmalle vastaisi murto-osaa summasta, jonka G7-maat ovat jo korvamerkinneet talouden toipumiseen koronapandemiasta, The Guardian toteaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.