Maahanmuuttovirasto kysyy alle 12-vuotiailta heidän uskostaan

Maahanmuuttovirasto laajentaa alle 12-vuotiaiden perheen mukana turvapaikkaa hakevien lasten kuulemista. Jatkossa turvapaikkayksikkö kuulee kaikkia alle 12-vuotiaita lapsia, jos perheen turvapaikkaperusteena on kääntyminen kristinuskoon.

Aiemmin on kuultu kaikkia yli 12-vuotiaita lapsia. Periaatteessa myös nuorempien lasten kuuleminen on ollut mahdollista, mutta pääsääntöisesti niin ei ole tehty. Maahanmuuttoviraston uskontoasioista vastaava esimies Anu Karppi kertoo Kotimaa24:lle, että tarkoituksena on myöhemmin laajentaa käytäntöä koskemaan kaikkia mukana hakevia alle 12-vuotiaita.

– Käytäntöä laajennettiin ensimmäisenä kristinuskoon kääntyneiden perheiden osalta, koska heidän osaltaan voidaan sanoa, että asia koskee myös perheen pienimpiä lapsia.

Tavoitteena on Karpin mukaan ensisijaisesti varmistaa lapsen turvallisuus sellaisissa tapauksissa, joissa vanhempien kertomus ei anna perustetta turvapaikalle.

– Tarkoitus on kuulla, miten lapsi on kokenut elämän seurakunnassa, mikä hänelle on tullut tärkeäksi ja mitä hän kantaa mukanaan perheen uudesta uskosta. Se tosiseikka, että lapset ovat Suomessa olleet mukana seurakunnan toiminnassa, voi asettaa koko perheen vaaraan, jos lapsi kertoo asiasta kotimaassa.

– Samalla lapsi voi kertoa, jos hänellä on jotain muuta kotimaahan liittyen. Kuulemista ei ole rajattu niin, että puhutaan vain uskonnosta.

Maahanmuuttoviraston eilen maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan kuulemisessa pyritään lisäksi selvittämään, toteutuuko lapsen uskonnonvapaus. Suomen uskonnonvapauslain mukaan lapsen uskonnosta päättävät hänen vanhempansa. Karppi vakuuttaa Maahanmuuttoviraston olevan tietoinen lain sisällöstä.

– Vanhemmilla on oikeus päättää lapsen virallisesta uskonnosta. Jos siihen liittyy ristiriitoja, niitä voidaan käydä läpi ja arvioida, ovatko ne sellaisia, jotka voivat aiheuttaa lapselle vakavaa vaaraa. Vaara voi tulla myös perheen ulkopuolelta.

Vanhempien uskosta ei kysytä, mutta lapsi saattaa siitä kertoa

Maahanmuuttoviraston ei ollut tarkoitus tiedottaa alle 12-vuotiaiden kuulemisesta julkisesti. Sen oli kuitenkin pakko ottaa asiaan kantaa, sillä viikonloppuna somessa levisi MigriLeaks-sivustolla julkaistu vastaanottokeskuksille osoitettu viesti, jonka väitettiin olevan Maahanmuuttoviraston lähettämä.

Siinä kerrottiin, että alle 12-vuotiaiden lasten kuulemisen tarkoituksena on antaa lapselle mahdollisuus kertoa käsityksestään vanhempiensa uskonnosta.

Anu Karpin mukaan viesti on siltä osin vääristelty, eikä lapselta selvitetä vanhempien uskontoa. Toisaalta hän toteaa, että lapsi saattaa puhuttelussa paljastaa oma-aloitteisesti turvapaikan saamisen kannalta epäedullisia tietoja.

– Kuulemisen tarkoitus ei ole asettaa lasta ilmiantajan asemaan. Toki jos jotain tulee ilmi, asiaa saatetaan selvittää myöhemmin erikseen vanhemmalta. Näin nuoren lapsen sanomisia ei voida yksin käyttää turvapaikkapäätöksessä ratkaisevana tekijänä.

Pienten lasten kuulemisiin on varauduttu kouluttamalla turvapaikkayksikön ylitarkastajia. Koulutukset jatkuvat yhä.

MigriLeaks-sivustolla julkaistusta viestistä uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.