Lumilautailijan temppuilu hautamuistomerkin päällä mainosvideossa pöyristyttää Kempeleessä

Kempeleen seurakunnassa on järkytytty hollantilaisen lumilautailijan toiminnasta Kokkokankaan hautausmaalla. Lumilautailija Jesse Augustinus oli kuvannut välinevalmistajan mainosvideoita Oulun kupeessa Kempeleessä. Osana kuvauksia Augustinus liukui hautamuistomerkin päällä. Muistomerkki on pystytetty nimettömänä haudattujen, kuten kuolleena syntyneiden lasten, muistoksi.

Kuvaukset toteutettiin jo viime vuonna. Asia nousi julkisuuteen nyt, sillä kuva hautamuistomerkillä lautailusta julkaistiin joitakin päiviä sitten sekä Augustinuksen omalla Instagram-tilillä että välinevalmistaja Burtonin Instagramissa. Asiasta kertoivat torstaina muun muassa Rantalakeus-lehti ja Ilta-Sanomat.

Kempeleen seurakunnan kirkkoherra Kimmo Helomaa sanoi Ilta-Sanomissa olevansa seurakuntalaisten puolesta pahoillaan tapahtuneesta. Hän kertoi paheksuvansa Augustinuksen toimintaa ja pitävänsä sitä loukkaavana. Helomaa totesi torstaina, että seurakunta tekee tapahtuneesta rikosilmoituksen.

Kuva hautamuistomerkin päällä lautailevasta Augustinuksesta poistettiin torstaina sekä Jesse Augustinuksen että Burtonin Instagram-tileiltä. Video, jossa muistomerkki esiintyy, katosi Youtubesta.

Torstaina iltapäivällä Jesse Augustinus pyysi tapahtunutta anteeksi Instagramissa. Hän sanoi, ettei ollut tietoinen kiven merkityksestä. Augustinus väitti, että lumilautayhteisö on tuntenut kiven jo vuosia, eikä hän ole ensimmäinen, joka sen päällä on lautaillut.

– Vilpitön anteeksipyyntö kaikille, joita loukkasin, Augustinus kirjoitti.

Kuva: Rantalakeus / Heli Rintala. Nimettömänä haudattujen muistomerkki Kokkokankaan hautausmaalla Kempeleessä.

Täydennetty 6.4. klo 15.40. Lisätty tieto, että asiasta kertoi myös paikallinen Rantalakeus-lehti.