Lumi vaikeuttaa vierailuja hautausmailla

Etelä-Suomen vaikea lumitilanne vaikeuttaa jouluisia vierailuja hautausmailla.Hautausmailla on Helsingissä lunta jopa yli puoli metriä. Pääkäytävät pyritään auraamaan lumesta, mutta hautakortteleiden sisällä olevat käytävät ovat pääsääntöisesti ummessa. Helsingin seurakunnat varoittelevat jo nyt, että haudoille ei välttämättä pääse lumessa kahlaamatta. Haudan löytyminen voi aiheuttaa ongelman, sillä myös reunakivet ja matalimmat hautakivet ovat kokonaan tai osittain lumen peitossa.

Myös Kotkan suunnalla on varauduttu poikkeuksellisen haasteelliseen sesonkiin. Kotkan seurakuntayhtymän hautausmailla lumitöitä ei teetetä ulkopuolisella taholla, vaan pääkäytävät ja parkkipaikat raivataan lumesta oman väen voimin.

- Meillä lumipeitettä ei ole aivan yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla, mutta alkuviikko on kulunut silti melkoisissa lumitöissä, kertoo Kotkan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Raimo Heikkinen.

Heikkisen mukaan monet omaiset ovat helpottaneet joulun hautausmaavierailua käymällä jo etukäteen puhdistamassa hautakiviä lumesta sekä lapioimalla auki pääkäytäviltä viimeisille leposijoille johtavia pienempiä polkuja.

- Haasteellisesta talvesta huolimatta uskon, että ilo valkoisesta joulusta jää hautausmaillamme vieraileville päällimmäiseksi tunteeksi, Heikkinen summaa.

Jos hautaa ei lumen vuoksi löydy tai sille on vaikea päästä, niin seurakunnista neuvotaan, että kynttilän tai kukan voi viedä myös yhteiselle muistimerkille, joita on jokaisella hautausmaalla.