Lumi kuormittaa pääkaupunkiseudun seurakuntien kiinteistöbudjetteja

Varhain alkanut ja runsasluminen talvi tuo pääkaupunkiseudun seurakunnille jälleen merkittävän lisälaskun. Edellisen talven kokemuksista on otettu opiksi, mutta silti runsas lumen tulo on ollut ikävä yllätys.

Espoon ja Helsingin seurakunnissa runsaslumisten talvien mahdollisuus pidettiin mielessä muun muassa uusia yhteistyösopimuksia laadittaessa. Esimerkiksi kiinteistöjen hoitoa kilpailutettiin. Lumityön laatutasot ja aikarajat on pystytty opitun perusteella määrittelemään aiempaa realistisemmin.

- Lumityöt tehdään kiinteähintaisina, joten lisäkustannuksia aiheuttavat lähinnä lumen poiskuljettaminen sekä katoilta pudottaminen, mutta silti talven kokonaislasku on arviolta 200 000 euroa. Talven meille heittämä haaste on kova. Pahoittelemme tilannetta ja pyydämme ihmisiltä kärsivällisyyttä, toteaa ylläpitopäällikkö Eero Nuotio Helsingin seurakuntayhtymästä.

Espoon seurakuntien arviot hiihtävät Helsingin kanssa suunnilleen samoja latuja.

- Viime talven perusteella lähdimme valmiiksi teroitetuimmin asein, solmimme muun muassa uusia yhteistyösopimuksia. Tällä kertaa pysyvä lumi on tuli varhaisemmassa vaiheessa, joten budjetti tulee paukkumaan. Emme vielä ole edes vielä aloittaneet lumen katoilta pudottamista, toteaa kiinteistöpuutarhuri Sami Jokinen Espoon seurakunnista.

Etusivun kuva: Tuomiokirkkoseurakunnan ylivahtimestari Petri Oittinen katselee lumista Helsinkiä viime talvena. Kuva: Mikko Huotari