”Liberaaliteologian aika on ohitse”

JOHNSTONE_PATRICK205Patrick Johnstone.

Yhdysvalloissa vuosittain koottavien uskonto- ja lähetystilastojen mukaan evankelikaalien määrä maailmassa on tänä vuonna jo 300 miljoonaa. Vuonna 2025 luvun arvioidaan olevan peräti 400 miljoonaa.

− On ihmeellistä nähdä, mitä Jumala on tehnyt maailmassa viimeisten 50 vuoden aikana. Eurooppa tarvitsee tietoa tästä, jotta se rohkaistuisi, lähetystyöntekijä ja kirjailija Patrick Johnstone sanoi viime perjantaina Suomen Evankelisen Allianssin järjestämässä seminaarissa Helsingissä.

Hänen mielestään liberaaliteologia on paljolti syyllinen Euroopan kirkkojen tyhjenemiseen, mutta sen vaikutus alkaa jo hiipua. Sen tilalle palaa klassinen kristillisyys.

Maanantaina Johnstone vieraili Kirkon lähetystyön keskuksessa Helsingissä.

− Johnstone on tutkinut uskontokuntien ja tunnustuskuntien muutostrendejä eri maanosissa kymmenien vuosien ajan. Meidän on täällä Suomessa pakko avartua näkemään nämä globaalit muutokset, eikä ohittaa niitä leimakirveitä käyttämällä, arvioi tilaisuutta isännöinyt kirkon lähetysteologi Timo Vasko.

− Eri asia on sitten se, pitääkö muutosta myönteisenä vai kielteisenä.

Patrick Johnstonen mukaan evankelikaali on kristitty, joka pitää Raamattua Jumalan sanana, evankelioi ja edistää lähetystyötä. Hän voi kuulua johonkin perinteiseen tunnustuskuntaan tai niiden ulkopuoliseen seurakuntaan.

Kasvua lähetystyön kautta

Islam kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin kristinusko, mutta lähinnä suuren syntyvyyden ansiosta. Uskonnottomien ja ateistien määrän laskua puolestaan selittää alhainen syntyvyys.

Uskonnosta toiseen siirtyminen tapahtuu enimmäkseen johonkin evankelikaaliin kristilliseen ryhmään.

Tosin Etelä-Amerikassa evankelikaalien määrä lisääntyy paljon myös katolisen kirkon kustannuksella. Kymmenen vuoden kuluttua arviolta puolet eteläamerikkalaisista on protestantteja.

Patrick Johnstonen mielestä tulevaisuuden lähetystyö on monikansallisten tiimien yhteistyötä, jossa tunnustuskuntien rajat ovat menettäneet merkityksensä. Lähetystyöntekijöitä lähettää nykyisin toisiksi eniten Brasilia ja kolmanneksi eniten Etelä-Korea.

Vaskon mielestä lähetyskäskyn täyttäminen onnistuu vain yhteistyöllä.

− Suomessa on vaikka väkisin avattava silmät näkemään tämä globaalin kristillisyyden uusjako. Meidän on hyväksyttävä evankelisten ja muidenkin uusien toimijoiden innovatiivisuus ja Pyhän Hengen avaukset niiden kautta, Vasko sanoo.

Patrick Johnstone, 73, tunnetaan Operation World -rukousoppaista, joissa hän on käynyt läpi lyhyesti kaikkien maiden historian sekä poliittisen ja uskonnollisen tilanteen lähetystyön näkökulmasta. Häneltä ilmestyi viime syksynä laaja tilastoteos The Future of the Global Church. Johnstone on pioneerihenkisestä lähetystyöstään tunnetun WEC International -järjestön Euroopan johtaja.

(Kuva Matti Karppinen)

Globaalin kirkon kasvutrendeistä kertovan diaesityksen voi ladata täältä

Edellinen artikkeliKirkkohallitus: Uskonnon merkitystä kotouttamisessa ei pidä aliarvioida
Seuraava artikkeliKotimaa: Homeinen virka-asunto sairastutti piispan

Ei näytettäviä viestejä