”Lestadiolainen rippi ei poista juridista vastuuta”

Lohi Seppo205 Seppo Lohi torjuu ajatuksen, jonka mukaan lestadiolainen rippi mahdollistaisi juridisen vastuun välttämisen hyväksikäyttötapauksissa.

– Olen lapsuuden kristitty, ja olen ollut liikkeessä mukana 66 vuotta. Kristillisyydessä ei ole koskaan hyväksytty lasten hyväksikäyttöä. Se, että tekijä pyytää lapselta anteeksi eikä aio vastata lain edessä rikoksistaan, ei ole aito rippi. Liikkeessä ei ole missään tapauksessa hyväksytty tällaista ripin väärinkäyttöä. Vanhoillislestadiolainen rippi on yhteneväinen katekismuksen kanssa, Lohi sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kertoi Kotimaa24:lle keskiviikkona, että kirkon johto ja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys käyvät koko ajan keskusteluja. Johanna Hurtigin tutkimuksen julkaisun jälkeen kirkon ja SRK:n välisiä keskusteluja on toivottu useissa julkisissa puheenvuoroissa. Lohi kaipaisi keskusteluilta avoimuutta ja rehellisyyttä.

– Minusta on hyvä tehdä kirkon johdolle selväksi, että vika ei ole opissa. Joka puljussa on niitä, jotka käyttävät hyviä asioita väärin. Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä opetetaan noudattamaan maan lakeja.

– Keskustelujen tavoitteena pitäisi olla se, että kirkon johto tulisi tietämään yksiselitteisesti mikä on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen usko ja opetus niin, ettei jää väärinkäsityksiä. Oppikysymyksissä ei muuten ole keskustelemista. Oppi ei ole millään tavalla kaupankäynnin kohteena. Vanhoillislestadiolainen opetus on linjassa luterilaisen tunnustuksen kanssa, Lohi sanoo.