Leif Nummela: "Yhtenäisyyden nostaminen ykkösperiaatteeksi kirkossa avaa ovet harhaopeille"

"Missään Raamatussa tai kirkon tunnustuksessa ei aseteta kirkon johtavaksi periaatteeksi yhtenäisyyttä", kirjoittaa päätoimittaja Leif Nummela Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen julkaiseman Uusi Tie -lehden pääkirjoituksessa (15.11).

Nummelan pääkirjoitus liittyy kirkolliskokouksessa viime viikolla käytyyn keskusteluun kirkon vihkioikeudesta ja toisaalta Jouni Turtiaisen esittämään kompromissiratkaisuun, jonka mukaan kirkossa annettaisiin tilaa myös papeille, jotka ovat valmiita vihkimään sateenkaariparit. Nummelan mukaan Turtiainen sai kirkolliskokouksessa tukea ainakin Arto Antturilta ja Anna-Mari Kaskiselta sekä Facebookin välityksellä Eero Junkkaalalta.

"Vaikka kompromissi on ollut odotettavissa, oli yllättävää, että sellaista esittää nyt joukko tähän saakka melko konservatiiveina tunnettuja teologeja", Nummela kirjoittaa.

Nummela arvioi, että yhtenäisyyden nostaminen ykkösperiaatteeksi kirkossa avaa ovet harhaopeille.

"Käytännössä se merkitsee, että kaikkia vaaditaan hyväksymään, että kirkossa opetetaan vakavaa eettistä ja opillista harhaa. Pääasia on, että pysytään yhdessä", Nummela toteaa pääkirjoituksessaan.

Nummela näkee, että tilanteessa mallia tulisi hakea Norjasta ja Tanskasta.

"Viisainta kirkon nykyisessä tilanteessa olisi antaa Norjan ja Tanskan mallin mukaan konservatiiveille vapaus muodostaa henkilöseurakuntia, jossa ei opeteta kirkkoon tuotuja uusia harhoja. Ellei tätä vapautta anneta, se on pakko itse ottaa, muuten herätyskristityt itsekin luopuvat avioliittokäsityksessään Jumalan sanasta."

Oikaisu. Juttua korjattu 20.11. kello 13.15. "Nummelan pääkirjoitus liittyy kirkolliskokouksessa viime viikolla käytyyn keskusteluun kirkon vihkioikeudesta ja toisaalta Jouni Turtiaisen esittämään kompromissiratkaisuun, jonka mukaan kirkossa annettaisiin tilaa myös muille papeille, jotka ovat valmiita vihkimään sateenkaariparit." Virkkeestä poistettu sana "muille".

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kirkolliskokouksessa virisi kiinnostus tehdä papeista siviilivihkijöitä – "Käännetään kaikki kivet"

Kommentti: Pappi siviilivihkijänä ei olisi win-win-tilanne, vaan lose-lose-tilanne

Kansanlähetyksen lehti varoittaa pääkirjoituksessaan harhautuneista paimenista ja hämäyksestä