Lehtien selvitys: Satoja epäilty hyväksikäytöstä baptistikirkoissa Yhdysvalloissa

Lähes neljääsataa yhdysvaltalaisten baptistikirkkojen työntekijää ja vapaaehtoista on epäilty seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuodesta 1998 lähtien. Asiasta kertovat laajassa selvityksessään teksasilaiset lehdet Houston Chronicle ja San Antonio Express-News. Lehtien toimittajat kertovat käyneensä läpi tuhansia sivuja oikeus-, vankila- ja poliisiraportteja sekä haastatelleensa satoja ihmisiä.

Selvitys koskee Etelän baptisteja eli Southern Baptist Convention -kirkkoja. Suomessa asiasta on uutisoinut muun muassa Helsingin Sanomat.

Epäiltyjä on lehtien mukaan 380 ja hyväksikäytön uhreja yli 700. Houston Chroniclen mukaan monet uhreista on karkotettu pois kirkostaan. Osaa on kehotettu antamaan anteeksi hyväksikäyttäjälleen tai painostettu aborttiin.

Monet uhreista ovat olleet lapsia ja nuoria. Joukossa on myös sielunhoitoa hakeneita aikuisia naisia ja miehiä.

Lehtien mukaan noin 220 syytettyä on tuomittu tai päässyt sopimukseen uhrin kanssa. Joukossa on pastoreita, nuorisopastoreita, pyhäkoulunopettajia, diakoneja ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Lähes sata tuomittua on edelleen vangittuna. Jotkut jatkavat edelleen työtään seurakunnissa.

Uhrit syyttävät useita merkittäviä baptistijohtajia hyväksikäyttötapausten salailusta, lehdet kertovat.

Oklahomassa vaikuttanut entinen baptistijohtaja Wade Burleson kertoo Houston Chronicle -lehdelle pitäneensä pitkään selviönä, että Etelän baptistit ajautuvat kriisiin. Hän kertoo pyytäneensä vuosina 2007 ja 2018, että kirkkokunnan johto selvittäisi hyväksikäyttöä seurakunnissa.

Etelän baptistit on maailman suurin baptistiyhteisö ja suurin protestanttinen tunnustuskunta Yhdysvalloissa. Kirkkoihin kuuluu noin 15 miljoonaa jäsentä.

Kuva: Minerva Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.