Lakimies: Kallion seurakuntaneuvoston päätös on juristien aarreaitta

Kallion seurakunnan seurakuntaneuvoston tekemä päätös on herättänyt runsaasti keskustelua ja myös pienimuotoisen kirkkolainopillisen kriisin. Neuvosto päätti kokouksessaan 28.3. olla tilittämättä palmusunnuntain kolehtia vastoin Kirkkohallituksen määräystä Suomen Raamattuopistolle ja määräsi kolehtikohteeksi tämän sijaan Yhteisvastuukeräyksen. Päätöksestä jätettiin kolme eriävää mielipidettä, joista yksi oli kirkkoherra Heikki Ahosen.

Kirkkohallituksen lakimies Timo von Boehm pitää Kallion seurakuntaneuvoston tekemää päätöstä oikeudellisesti varsin ongelmallisena ja monitahoisena kysymyksenä. Von Boehm sanoo, että vastaavaa tilannetta ei ole aikaisemmin syntynyt. Seurakunnilla on iso autonomia oman toimintansa suhteen, mutta toisaalta lähtökohtaisesti ne ovat aina alisteisia Kirkkohallituksen päätöksille. Von Boehm ei osaa sanoa, voiko kolehdin jättää seuraamuksitta tilittämättä sille määrättyyn kohteeseen.
– Tässä prosessissa kysytään nyt eri toimivaltojen suhdetta. On täysin mahdotonta spekuloida asialla. Ainakaan minä en tiedä enkä halua arvailla mitä tästä syntyy, von Boehm kuittaa ja sanoo tapausta monitahoisuutensa vuoksi juristien aarreaitaksi.
– Yhtenä esimerkkinä tapauksen ulottuvuudesta voi mainita, että jos seurakunnalle ilmoitetaan messussa, että kolehti kannetaan kohteeseen A ja myöhemmin hallinnollisella päätöksellä kolehtikohde muutetaankin toiseksi. Ovatko kolehtiin tällöin rahaa laittaneet oikeutettuja saamaan antamansa summan takaisin, von Boehm kysyy.
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo sanoi seurakuntalainen.fi:n haastattelussa että vakiintuneen käytännön mukaan seurakunnalla on ollut oikeus vaihtaa Kirkkohallituksen määräämä kolehti päittäin toisen pyhäpäivän kolehdin kanssa, mutta katsoo kirkkolain velvoittavan seurakuntaa keräämään määrätyn kolehdin.

Edellinen artikkeliNettiadressi rakentavan keskusteluilmapiirin puolesta kirkossa
Seuraava artikkeliPaastovinkki 22/40: Rukoile

Ei näytettäviä viestejä