Laestadianleaks julkaisee dokumentteja lestadiolaisuuden kipupisteistä

Elokuussa verkkoon on ilmestynyt lestadiolaista puhuja- ja pöytäkirja-aineistoa julkaiseva Laestadianleaks-sivusto. Nimi on matkittu kuuluksi tulleesta kansainvälisestä Wikileaks-sivustosta, joka vuotaa salaisia poliittisia ja kaupallisia asiakirjoja julki.

Kirkon verkkokeskustelija, vanhoillislestadiolaista verkkokeskustelua tutkinut Meri-Anna Hintsala ei tiedä, kuka tai ketkä vaikuttavat Laestadianleaks-sivuston takana.

Sivustolla on julkaistu esimerkiksi väitettyä niin sanottuihin hoitokokouksiin liittyvää materiaalia, poliisikuulustelupöytäkirjoja, liikkeen johtohenkilön korvakuulolta kirjattu puhe ja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen kirje puhujille.

Tämä ja jotkut vastaavankalaiset sivustot, foorumit ja blogit kertovat Hintsalan mukaan siitä, että liikkeen piirissä on henkilöitä, jotka haluavat käydä debattia vanhoillislestadiolaisuuden suhteesta kirkkoon ja yksilön suhteesta liikkeen keskusjohtoon.

Hänen mielestään sivustot eivät vielä aivan yllä liikkeen virallisen julkisuuden tasolle, mutta niiden vaikutus on voimistumassa.

– Erilaisilla sivuilla käsitellään merkittäviä isoja kysymyksiä, joita ei ole pystytty ratkaisemaan liikkeen todellisuudessa. Sivustot luovat painetta keskusjohdolle. On mielenkiintoista, milloin ne alkavat vaikuttaa.

Hintsala mainitsee esimerkkinä Omat polut -sivuston, jossa hänen mukaansa otetaan hyvin reaaliaikaisesti ja asiantuntevasti kantaa kirkon ja vanhoillislestadiolaisen liikkeen suhteesta käytävään keskusteluun. Tämänkään sivuston ylläpitäjät eivät ole Hintsalan tiedossa.