Kynttilät syttyvät Koskelan uhrin muistolle kirkkojen portailla ja hautausmailla

Kuva: Olli Seppälä

Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt liikkeelle ilmiö, jossa kannustetaan sytyttämään perjantai-iltana 5.3. kynttilä Helsingin Koskelassa joulukuussa tapahtuneen henkirikoksen uhrin muistoksi. 16-vuotiaan pojan murhasta ja pahoinpitelyistä on syytteessä kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa. Ajatus muistokynttilöistä syntyi Facebook-ryhmässä "Kynttilä Koskelan uhrin muistolle – Seis kiusaaminen ja väkivalta".

Perjantai-illan muisteluhetkiin on ilmoittautunut yli sata paikkakuntaa. Monella paikkakunnalla kynttilöitä voi tuoda hautausmaalle, kirkkopuistoon tai kirkon portaille. Verkkotapahtuman tiedoissa huomautetaan, että koronatilanteen vuoksi kyse ei ole virallisista tapahtumista, vaan kynttilöitä on tarkoitus viedä paikalle omaan tahtiin. Useimmilla paikkakunnilla aikaväli on kello 18–20.

Aloite ei ole lähtöisin seurakunnista, mutta ne ovat monin tavoin lähteneet tilanteisiin mukaan. Joillain paikkakunnilla seurakunnan työntekijä päivystää paikalla.

"Iisalmessa kynttilöitä voi tuoda Pyhän Ristin kirkon portaille turvavälit huomioiden. Tempauksen yhteydessä Iisalmessa soitetaan kirkonkelloja kello 18", Ylä-Savon seurakuntayhtymä tiedottaa.

Espoon seurakunnat kutsuu verkkosivuillaan sytyttämään kynttilän muun muassa Leppävaaran kirkon sisäpihalle.

"Kynttilöiden välityksellä lukuisat ihmiset haluavat muistaa nuorta uhria ja pyytää voimia perheen suureen suruun. Kynttilä on samalla kannanotto kiusaamista ja väkivaltaa vastaan", Espoon seurakuntien sivuilla sanotaan.

Helsingin Oulunkylän seurakunta, jonka alueeseen Koskelan kaupunginosa kuuluu, järjesti vastaavan mahdollisuuden kynttilöiden sytyttämiseen ja keskusteluun ennen joulua.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.