Kylväjä aloittaa pioneerityön Indonesiassa – ”Voi olla helpompi ottaa evankeliumi vastaan länsimaalaiselta”

Piispa Jari Jolkkonen toivotti maanantaina 7.6. siunausta Lähetysyhdistys Kylväjän aloittamalle pioneerilähetystyölle Indonesiassa.

Kirkon lähetystyön toimikunnan hyväksyttyä suunnitelmat Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle avautuu Sumatralla uusi ja laaja kylvämätön pelto, Kylväjän tutkimus- ja koulutusjohtaja Pentti Marttila kertoo. Lähetysyhdistys Kylväjä on kirkon lähetysjärjestö.

Suhteita Indonesiaan vahvistetaan ensi viikonloppuna vietettävillä Kylväjän virtuaalisilla kesäpäivillä, joille on kutsuttu puhujaksi muun muassa indonesialaisen batak-kansan luterilaisen kirkon (GKLI) piispa Esra Sinagan.

– Piispa rohkaisee meitä viemään evankeliumia sinne, missä sitä ei ole vielä julistettu.

Luterilainen GKLI-kirkko on aloittanut lähetystyön Sumatralla jo noin kymmenen vuotta sitten, mutta on pyytänyt tehtävään apua Kylväjältä, koska sillä on runsaasti kokemusta kulttuurirajat ylittävästä työstä islaminuskoisessa ympäristössä.

Indonesia on maailman etnisesti heterogeenisin ja suurin muslimienemmistöinen valtio. Siellä elää 270 miljoonaa ihmistä. Kristittyjä on noin 10 prosenttia.

”Jeesus on ainoa toivo kaikille maailman kansoille”

”Pioneerityö” kuulostaa monen korvaan kummalliselta, koska Sumatralla toimii jo useita kristillisiä kirkkoja. Mitä pioneerityö tarkoittaa 2020-luvulla?

– Sen kansan parissa, johon suuntaamme työtä, ei ole seurakuntia. Yli kuuden miljoonan ihmisen keskellä toimii vain muutama pieni kotiryhmä. Siellä on kyllä joitakin lähetystyöntekijöitä, esimerkiksi Yhdysvaltojen baptisteja ja Open Doorsin työntekijöitä, Pentti Marttila sanoo.

Eikö olisi parempi auttaa paikallisia kristittyjä tekemään kulttuurirajat ylittävää seurakuntatyötä? Miksi haluatte mieluummin kiinnittää resursseja suomalaisten lähetystyöntekijöiden pitkään kieli- ja kulttuurikoulutukseen sekä kalliiseen matkustamiseen?

– Teemme molempia. Lähetämme ensin Sumatran pohjoisosasta kolme paikallista evankelistaa aloittamaan seurakuntatyötä kahdella paikkakunnalla. Myöhemmin lähetämme todennäköisesti myös työntekijöitä Suomesta.

Marttila kertoo, että vierasta kuunnellaan usein paremmin kuin tuttua. Molempia tarvitaan.

– Kyseinen kansa, jonka nimeä emme turvallisuussyistä voi mainita, on itsetietoista, vaurasta ja koulutettua väkeä. Kristityt batakit ovat puolestaan väheksyttyjä maanviljelijöitä. Hierarkkisessa yhteiskunnassa heitä ei välttämättä kuunnella. Voi olla helpompi ottaa evankeliumi vastaan länsimaalaiselta.

Kristityksi kääntyvä muslimi joutuu Sumatrallakin ulos kansastaan. Onko oikein tuoda ihmisille sellaista sanomaa, joka ajaa heidän elämänsä katastrofiin tai ainakin kaaokseen?

– Jeesus on ainoa toivo kaikille maailman kansoille. On ihmisoikeus saada kuulla evankeliumi syntien sovittajasta. Jokaista kutsutaan jättämään kaikenlaisia asioita taakseen evankeliumin tähden. Jokainen, joka haluaa seurata Jeesusta Kristusta, joutuu luopumaan jostakin.

Lähetyksen Kesäpäivät järjestetään verkossa 11.–12.6.2021

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPuoluejohtajien mielestä kuntien ja seurakuntien yhteistyö on tärkeää ja sitä voidaan myös kehittää
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Poskipusuja antanut pappi maksoi kovan hinnan harkitse­mattomasta toiminnastaan

Ei näytettäviä viestejä