"Kummiuden tuoma mahdollisuus hukataan" – Kummit kunniaan -webinaarissa kuultiin suoria puheenvuoroja

Kummitodistuksia. Kuva: Freija Özcan

Espoon ja Helsingin hiippakunnat järjestivät yhteistyössä Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien kanssa Kummit kunniaan -webinaarin. Webinaarissa pysähdyttiin aamupäivän ajaksi kummiuteen liittyvien kysymysten äärelle. Puheenvuoroja pitivät muun muassa Heikki Lehti, Henri Järvinen, Marjut Mulari sekä Outi Pippuri. Keskustelemassa olivat myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo sekä Espoon piispa Kaisamari Hintikka.

Erityisesti keskustelua tuntui herättävän se, kuinka yhteys kummeihin säilyisi myös kastetilaisuuden jälkeen. Miten kirkko voisi tukea kummeja tärkeässä tehtävässään? Mielenkiintoa herätti myös kysymys siitä, miten suhtautua kirkkoon kuulumattomiin kummeihin. Myös kummit pääsivät webinaarissa ääneen. Osa keskusteluista käytiin luottamuksellisesti ryhmissä.

YHDEN ALUSTUKSISTA piti helsinkiläinen oppilaitospastori Maikki Mulari, joka tunnetaan myös sosiaalisen median vaikuttajana nimellä Pastorimaikki. Mulari kertoo ristiäiskokemusten olevan useimmiten hyviä, mutta valitettavaa on se, että kirkon puolesta kummiutta ei huomioida tarpeeksi kasteen jälkeen.

– Kummiuden tuoma mahdollisuus hukataan. Se olisi olennainen lähestymiskanava nuoriin aikuisiin.

Mulari kertoo, että pääkaupunkiseudulla lähes jokaisessa kastetilaisuudessa on paikalla kummi tai kummeja, jotka eivät kuulu kirkkoon.

– Näiden kummien kohtaaminen tulisi nähdä lähetystyönä. Onko kummitodistusten panttaaminen sen arvoista, että ihminen kokee tulleensa syrjityksi merkityksellisellä hetkellä? Suurin osa kirkkoon kuulumattomistakin kummeista on kastettuja ja konfirmoituja.

Mularin mukaan pääkaupunkiseudulla jotkut perheet eivät edes löydä kirkkoon kuuluvia kummeja. Sen tähden lapsikin voi jäädä kastamatta.

– Kirkon on panostettava kummiuden tukemiseen ja jokainen este kasteen tieltä täytyy raivata!

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!