Kuka puhuu kirkon nimissä Facebookissa?

KirkkoSuomessa_Facebook205

(Täydennetty 20:38) Kirkon Facebooksivun eutanasiapäivitys hämmentää. ”Kirkko Suomessa” ojentaa Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavirtaa, joka bloggasi eutanasiasta seurakuntansa verkkosivulla. Mutta kuka on ”Kirkko Suomessa”?

Kirkon verkkokeskustelijoiden koordinaattori Meri-Anna Hintasalan mukaan työntekijöitä on oheistettu pysymään kirkon kannanotoissa, jos sellainen suinkin on.

­– Arvokeskusteluasioissa työntekijät voivat verkossa ilmaista oman kantansa, mutta silloin pitää kertoa lukijoille, että tässä puhuu yksityishenkilö, ei koko kirkko.

Linnavirran blogia koskeva Kirkko Suomessa -statuspäivitys kuuluu: ”Eutanasiasta voi olla montaa mieltä. Siitä pitää keskustella, mutta ala-arvoinen tapa nimitellä muita ei vie keskustelua eteenpäin. Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavaaran [Linnavirran] blogiteksti on hänen yksityinen kannanottonsa asiaan, eikä edusta kirkon kantaa. Toivomme jatkossa avointa ja toisia arvostavaa yhteiskunnallista keskustelua.”

Kyseisen statuspäivityksen julkaisi verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioinen ja teksti tehtiin yhteistyössä Meri-Anna Hintsalan kanssa. Päivityksestä keskusteltiin etukäteen viestintäjohtaja Tuomo Pesosen kanssa.

– Statusta ei pidä lukea niin, että kirkko on sitä meiltä, että se on eutanasiasta monta mieltä, vaan niin, että koko yhteiskuntaa koskevaa arvokeskustelua tulee käydä eri mielipiteitä kuunnellen ja toisia keskustelijoita arvostaen, Hintsala sanoo.

Katso Facebookin Kirkko Suomessa

Heikki Linnavirta poisti ilmoituksensa mukaan bloginsa seurakunnan sivulta "Espooon piispan käskystä, koska kirjoitus vaikutti negatiivisesti joihinkin mahtaviin tahoihin".