Krp:n hyväksikäyttökartoitus johti yhteen syytteeseen

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä ilmenneiden hyväksikäyttötapausten kartoituksen. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan kartoitus johti yhteen esitutkintaan. Lisäksi Haapalan tiedossa on muutamia paikallispoliisin tutkinnassa olevia hyväksikäyttötapauksia eri puolilta Suomea.

- Saimme kaikkiaan kymmenkunta yhteydenottoa. Ne on nyt käyty läpi ja yksi tapaus on siirtynyt esitutkinnan jälkeen Ouluun syyttäjälle. Muut olivat selkeästi niin vanhoja, ettei niihin ollut mahdollista enää puuttua. Jotkut tapaukset olivat aikaisemmin olleet poliisilla käsittelyssä, niistä ei tullut ilmi mitään uutta. Yksi oli sellainen, että syyttäjä ratkaisi, ettei se anna aihetta, sanoo Haapala.

Krp:n lisäksi yhteyttä on Haapalan mukaan otettu myös paikallispoliisiin.

- Muutamia uusia juttuja on paikallispoliisissa tutkinnassa eri paikkakunnilla, Haapala sanoo.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n tietojen pohjalta tehdyn kartoituksen päämääränä oli selvittää, onko hyväksikäyttörikosten joukossa tapauksia, jotka eivät ole tulleet poliisin tietoon. SRK huhtikuussa julkaistun selvityksen mukaan hyväksikäyttötapauksia on 1980-luvulta alkaen 70-100 ja mahdollisia uhreja todennäköisesti satoja.