Kristityksi kääntynyt Sardar odottaa pakkopalautusta – ystävät keräävät adressia

Suomeen pakolaisena vuonna 2015 saapunut iranilainen Sardar on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottaa Maahanmuuttoviraston Helsingin säilöönottoyksikössä palautusta kotimaahansa.

Turvallisuussyistä vain etunimellään esiintyvä Sardar on käynyt Kemijärven evankelis-luterilaisessa seurakunnassa rippikoulun ja vastaanottanut kasteen.

Helsinkiin ammattiopiskelijaksi muutettuaan Sardar osallistui aktiivisesti evankelisen liikkeen messuihin ja opiskelijatoimintaan ja sai sieltä ystäviä, jotka ovat auttamassa häntä jäämään Suomeen.

Sardarin turvapaikan saamisen puolesta on laadittu adressi, johon kerätään verkossa edelleen allekirjoituksia. Adressin laatijoiden mukaan Sardarin kotimaasta pakenemisen syy on uskonnollinen ja poliittinen. Sardar vastustaa Iranin teokraattista hallintoa. Ilmaistuaan kiinnostuksensa kristinuskoa kohtaan hän joutui kokemaan kidutusta, piileskelemään ja lopulta pakenemaan maasta.

Uskonnonvapaus on kirjattu Iranin perustuslakiin. Siihen on kirjattu myös, että sharia on kaiken muun lainkäytön yläpuolella. Sharian mukaan islamista luopumisesta seuraa kuolemanrangaistus, eikä islamilaista lakia soveltavalla tuomarilla ole oikeutta lieventää tuomiota.

Palautettavat viettävät Helsingin säilöönottoyksikössä keskimäärin kahdeksan vuorokautta. Sardar otettiin säilöön 15. heinäkuuta.

‒ Lyhyet säilöönottojaksot kertovat siitä, että säilöönotto tehdään usein, kun järjestelyt maasta poistamiselle ovat jo pitkällä, Helsingin säilöönottoyksikön apulaisjohtaja Mikko Mäkinen toteaa.

Lue Sardarin tarina ensi viikon Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Danielle Miettinen. Helsingin säilöönottoyksikkö.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliKirkolliset johtajat Boris Johnsonille: Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset ovat arvaamattomat
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Työ ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi edistää rauhaa

Ei näytettäviä viestejä