Kristillinen Taideseura on toiminut sata vuotta – taivalta juhlistetaan Kari Tikan teoksen kantaesityksellä

Sata vuotta sitten, tammikuussa 1919, Helsingissä perustettiin Kristillinen Taideseura ry. Sen tehtävänä oli tuoda kirkkoihin ja seurakunnan tiloihin taidetta ja "kasvattaa kansan taideaistia".

Nuoren valtion yhdistysrekisterissä yhdistyksen numeroksi tuli 1, sata vuotta täyttävän Kristillisen Taideseuran tiedotteessa kerrotaan. Seura toimii edelleen.

Jo helmikuussa 1919 Kristillisen Taideseuran puheenjohtaja, runoilija Hilja Haahti teki esitelmämatkat Jyväskylään ja Viipuriin. Vuonna 1920 pidettiin kaikkiaan 58 esitelmää, joista suurin osa suuntautui maaseudulle.

Valistuksellisen tehtävän ja konkreettisen taiteen kirkkoon tuomisen lisäksi yhdistyksessä pohdittiin kristinuskon ja taiteen välistä suhdetta. Kysyttiin, sopiko taide kristitylle ja sopiko kristillisyys taiteilijalle.

Kristillinen Taideseura laajeni jäsenyhdistyksinä ja kerhoina eri puolille Suomea. Perustajat hämmästelivät, miten nopeasti seuran aate levisi kansalaissodan repimässä maassa.

Kristillisen Taideseuran ansiona voidaan pitää alkuvuosikymmenien ahkeraa työtä kirkkojen ja hautausmaiden kaunistamiseksi, seura kertoo tiedotteessaan. Vähitellen nämä tehtävät jäivät seurakuntien vastuulle.

Satavuotisjuhla Temppeliaukion kirkossa

Nykyisin seura jakaa muun muassa apurahoja taiteilijoille. Apurahoista huolehtii vuonna 2012 perustettu Kristillinen taidesäätiö. Vuodesta 1975 alkaen seura on julkaissut omaa Ars Magna -lehteä.

Satavuotiaalta yhdistykseltä ilmestyy kirja Ikkunasta näkee ulos ja sisälle. Taiteen polkuja 1919-2019. Kirjoittajat ovat tieteen ja taiteen tuntijoita. Heidän artikkelinsa valottavat kristillisyyden asemaa taiteessa, kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

Kirja julkaistaan Marianpäivänä 24.3. Helsingissä Temppeliaukion kirkossa Kristillisen Taideseuran 100-vuotisjuhlassa. Juhlassa saa kantaesityksensä myös säveltäjä Kari Tikan teos Prima Intenzione, Pieni kantaatti baritonille, kuorolle ja jousille. Solistina laulaa Esa Ruuttunen.

Kuva: Kristillinen Taideseura ry

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.