Kopimismi oli aluksi parodia uskonnosta

Kopimismi205Gustav Nipe Kyrkpressenin haastattelussa. Kopimismi laajentaa myös uskonnon käsitettä.

– Alussa oli kyse ehkä parodiasta, mutta sitten homma kehittyi vakavammiksi, kun huomasimme että ajatuksessa oli mielenkiintoista sisältöä, sanoo Det Missionerande Kopimistsamfundetin jäsen Gustav Nipe.

Kopimismin kannattajat uskovat, että kopioiminen on perusta inhimilliselle olemassaololle. Kopioituminen tapahtuu jokaisessa ihmisessä kun solut jakautuvat. Vastaavasti jokainen uusi idea on kopio tai ”remixaus” vanhoista ideoista.

Gustav Nipe myöntää, että ajatuksessa hakea kopimismille uskonnon statusta oli myös uteliaisuutta testata uskonnon käsitettä.

Kyrkpressenin haastattelema Åbo Akademin uskontotieteen professori Nils G. Holm uskoo, että tulevaisuudessa uskontojen kirjo laajentaa uskonnon käsitettä.

– Pyhyyden käsitteestä on viimeisen 20 vuoden aikana tullut jokapäiväinen kulutustavara. Uskontoa voi verrata johonkin kiinnostavaan ja tunteita herättävään. USA:ssa on jopa ateistikirkko.

Holm pitää kopimismin tunnustamista uskonnoksi kummallisena.

– Uskonnolla tulee olla kunnollinen mytologia ja tietty näkemys yliluonnollisesta. Lisäksi sillä tulee olla vakiintuneet rituaalit. Luulen, että kopimismin rekisteröijillä on ollut hieman pilke silmäkulmassa, he ovat halunneet laajentaa perinteistä käsitystä uskonnosta. Tämä kehitys voi hyvin tapahtua myös Suomessa, sillä olemme nähneet vasta jäävuoren huipun.

Jens Finnäsin kirjoittama juttu kopimismista luettavissa kokonaisuudessa 26.1. ilmestyneestä Kyrkpressenistä.

Edellinen artikkeliHellsten: Epäily kuuluu terveeseen uskoon
Seuraava artikkeliKaupunkilähetyksellä merkittävä rooli hyvinvointivaltion luomisessa

Ei näytettäviä viestejä