Konsertti Gazan uhrien hyväksi - Miksei Israelia tueta?

Järvenpään kirkossa musisoidaan sunnuntaina Gazan uhrien auttamiseksi. Seurakunnassa vuoden verran toiminut Ikkuna Palestiinaan -ryhmä sai hyväntekeväisyyskonsertin kasaan pikavauhtia.

Konserttia järjestävän lähetyspiirin toinen vetäjä Hanna Graeffe kertoo 24 tunnin aikana soittaneensa 61 puhelua ja ihmisten lähteneen mukaan suurella innolla. Luvassa on musiikkia Bachista Beatlesiin. Esiintyjälistalla ovat muun muassa Lauluyhtye Lumen Valon naiset.

Graeffe kertoo myös törmääneensä kysymykseen, miksi Israelia ei tueta – miksi autetaan vain gazalaisia?

- Israel pystyy itse huolehtimaan omista haavoittuneistaan, eikä avulle ole samanlaista tarvetta kuin Gazassa, koska puhutaan kehittyneestä maasta. Israel ei ole myöskään pyytänyt apua kansainvälistä katastrofiapua, Graeffe sanoo.

Sunnuntaisen konsertin tuotto ohjataan määränpäähänsä Suomen Lähetysseuran (SLS) katastrofityön kautta Gazassa toimivien yhteistyökumppaneiden humanitaariseen työhön.

SLS:n tiedotusjohtaja Eeva Kemppi-Repo perustelee avun kohdentamista humanitaarisen avun ensisijaisuudella Gazassa.

- Tässä on lähdetty siitä, että Gazassa olevien tilanne on se, ettei apua ole mahdollista saada muuten kuin ulkoapäin. Kärsimys on joka paikassa ihan samanlaista, menetykset samanlaisia, Kemppi-Repo toteaa.

Myös Graeffe korostaa, ettei konsertin järjestämisessä ole kysymys politiikasta.

- Apua annetaan uskontoon, etniseen ryhmään tai kansallisuuteen katsomatta. Ihmiset ovat vailla asuntoa, puhdasta vettä ja ruokaa.

SLS selvittää parhaillaan, miten apu yhteistyökumppanin kautta saadaan paikan päällä parhaiten perille.

- Käytännössä kaikki tällainen spontaani apu ja tuki kanavoidaan yhteistyökumppanin kautta. Ja katastorfirahaston kautta pystymme irrottamaan apua nopeasti, eikä tarvitse odottaa, että raha tulee, aikaa kuluu ja ihmiset kärsivät, Kemppi-Repo sanoo.

Suomen Lähetysseura sitoutuu katastrofityössään kansainvälisesti hyväksyttyihin humanitaarisen avun sääntöihin. Työ pohjautuu ihmisoikeuksiin, ja sitä ohjaavat humaaniuden, puolueettomuuden, tasapuolisuuden ja riippumattomuuden periaatteet.