Kommentti: Parituhatta vuotta luolassa säilyneestä pergamentista kajahtaa profeetan ääni: "Puhukaa totta toisillenne!"

Kappaleita viimeksi löytyneistä Kuolleenmeren kääröjen osista Israelin museon laboratoriossa Jerusalemissa. Kuva: Lehtikuva / Imago Images / Gil Cohen Magen

Jumala puhuu tavalla tai toisella. Tällaisen viisauden olen jostain oppinut. Se on minusta tuntunut olevan totta myös käytännössä. Kristinuskossa ajatellaan, että Jumala puhuu pääasiallisesti Sanansa kautta, siis pyhien kirjoitusten, jonka me tunnemme Raamattuna. Senkin kautta hän tietysti puhuu eri tavoin – ja tarkkana saa olla, ettei keksi sitä puhetta omasta päästään.

Parhaiten Jumalan puheen tunnistaa siitä, että jokin kuultu, luettu tai koettu yhtäkkiä liikuttaa jotain sisimmässä. Se resonoi syvään kipuun tai kysymykseen ja tarjoaa siihen näkökulman. Joskus näkökulma on lohdullinen ja rauhoittava, jotain joka kantaa. Joskus se on totuuden peili, joka osuu arkaan kohtaan ja toisaalta vapauttaa.

Taannoin kirjoitin Kotimaassa amerikkalaisesta profeettaliikkeestä, joka on joutunut häpeään ja kaaokseen, kun sen ennustukset Donald Trumpin jatkokaudesta presidenttinä eivät toteutuneetkaan. Liikkeellä oli siis vääriä profeettoja. Oli puhuttu mitä sattuu Jumalan nimissä.

Vanhan testamentin profeettakertomuksissakin esiintyy vääriä profeettoja. Kun heidän ennustuksensa paljastuvat vääriksi, säännönmukaisesti aito ja oikea profeetta nousee esiin ja kertoo, mitä Jumala todella sanoo.

***

Tällä viikolla uutisissa on kerrottu uusista arkeologisista löydöistä, joita on tehty Länsirannan alueella noin 40 kilometriä Jerusalemista etelään, siis lähellä Kuolluttamerta. Siellä sijaitsee "Kauhujen luola", jonka nimi juontuu siitä, että 1960-luvulla sieltä löydettiin 40 luurankoa.

Nyt luolaa on tutkittu lisää, koska Israelin museovirasto haluaa kartoittaa alueelta kaiken mahdollisen löydettävän, ettei mitään arvokasta jää haudanryöstäjien saaliiksi.

Ja sieltä, erämaan keskeltä luolasta, kajahti yllättäen uutisiin kautta maailman muinaisen profeetan ääni: "Puhukaa totta toisillenne! Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne." Totuuden peili. Osuuko maaliin näin valeuutisten ja polarisoitumisen aikana? Jumala puhuu tavalla tai toisella.

Kyseessä on kreikankielinen katkelma Raamatun pieniin profeettoihin kuuluvasta Sakarjan kirjasta. Arkeologit löysivät luolasta pari tusinaa Kuolleenmeren kääröjen osia, jotka luultavasti on piilotettu luolaan juutalaiskapinan aikaan lähes 1 900 vuotta sitten. Pergamentin palasissa on kreikankielistä tekstiä Sakarjan ja Naahumin kirjoista.

Mielenkiintoista on, että niistä paljastui pieniä eroja Vanhan testamentin kreikankieliseen käännökseen Septuagintaan verrattuna. Lisäksi luolasta löytyi lähemmäs sadan litran vetoinen, ehjä punottu kori, jolla on ikää noin 10 000 vuotta ja 6 000 vuotta vanha muumioitunut lapsen ruumis.

***

Aarteiden löytyminen oli onnekas sattuma, lähes Indiana Jonesin malliin. Luolaa tutkinut arkeologi Oriya Amichay poikkesi pissatauolle. Hiekkaiselle lattialle kyykistyessään hänen katseensa osui sattumalta Rooman aikaiseen sandaaliin, joka oli jäänyt miespuolisilta kollegoilta huomaamatta.

– Luulin ensin, että se oli jonkun 1960-luvulla luolaa kaivaneen sandaali, mutta sitten tajusin, että kyse olikin jostain paljon vanhemmasta. Aloin kiljua kollegoitani kertomaan minulle, etten vain näe unta, Amichay kertoi Haaretz-lehdelle.

Luolaa alettiin kaivaa toden teolla. Sandaali johti aarteen jäljille. Ja erämaasta löytyneiden pergamentinpalasten teksti puhutteli toimittajia. Tuhansien vuosien takaa profeetta nousi otsikoihin.

Jumala puhuu tavalla ja toisella.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.