Kommentti: Kuka on kirkon seksikkäin miesoletettu?

Eeva-lehden äänestyksessä Suomen seksikkäimmäksi mieheksi on mukana myös Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Hänet tosin esitellään papiksi ja kulinaristiksi, joka tietää, että ”tie naisen sydämeen käy vatsan kautta”. Päätoimittajuus ei siis näytä olevan lehden valintaraadin sanallisen luonnehdinnan mukaan seksikkyyden peruste.

Pappeuden ja seksikkyyden välillä on ”jännittävä” rooliodotusten ristiriita. Tämä koskee kaikkia pappisvihkimyksen saaneiden sukupuolia.

Eeva-lehden äänestys on kiinnostava aikana, jolloin yleisö on tullut entistä herkemmäksi esineellistämiselle. Ehkäpä Eevan olisi pitänyt etsiä ”Suomen seksikkäintä miesoletettua”, niin se olisi ollut ajassa kiinni ja sopivan ironinen.

***

Heinimäki itse vaikuttaa Kirkko ja kaupungin kieli poskella tehdyssä jutussa ehdokkuudestaan huvittuneelta. Toimittajan kysymykseen ”tämä ei varmaankaan tullut yllätyksenä” Heinimäki vastaa: – Sen jälkeen, kun Petteri Orpo äänestettiin Suomen seksikkäimmäksi mieheksi [2016], ajattelin, että minulla ei varmaan koskaan ole mitään mahdollisuutta.

Toimittaja tiedustelee tarkennusta valintakriteerissä mainittuun tiehen naisen sydämeen, joka kulkee vatsan kautta. Heinimäki kuittaa: – Anatomia ei koskaan ole ollut minun vahva alueeni.

Kaikkiaan ehdokkaita vähintään arveluttavan, osoittelevan tittelin tavoittelijoiksi on 25. Joukossa ovat muun muassa: Ville-Galle, Taneli Mäkelä, Lauri Markkanen, Hussein al-Taee, Henkka Hyppönen, Kristo Salminen ja Roman Schatz.

Ilmaisu ”Suomen seksikkäin mies” pitää sisällään sukupuolittavan katseen, joka voidaan kokea häiritsevänä tai alistavana mutta jota on paha mennä kokonaan kieltämään.

***

Ulkonäkö- ja ulkomuotokilpailut ovat pitkään olleet suosittuja, mutta niiden ongelmatkin on nähty. Miss Suomi ei ole enää koko kansaa kohahduttava tapahtuma. Takavuosikymmeninä se saattoi sellainen ollakin. Armi Kuusela kaunisti Suomen maailmankartalle.

Eeva-lehti on sitkeästi järjestänyt Suomen seksikkäin mies -kilpailuja vuodesta 1995 asti. Ensimmäisen tittelin voitti jääkiekkomaalivahti Jarmo Myllys.

Apropoo: Pitäisikö jonkun kirkollisen median tai viestintätahon pistää Eevan hengessä pystyyn Suomen seksikkäin pappi -äänestys? Hankkeen ristiriita kirkon edustaman ihmiskuvan kanssa toisi projektille sopivasti kielletyn hedelmän makua. Sitä paheksunnan määrää ja markkinointiviestinnällistä huomiota!

Tai miten olisi Suomen seksikkäin piispa -kisa. Kirkkokuntarajat ylittäen toki.

Kuva: Olli Seppälä. Eeva kesäkuu 2018.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Teemu Laajasalo myönsi rovastin arvonimen kuudelle papille – katso, ketkä sen saivat
Seuraava artikkeliOulussa ensimmäinen piispapaneeli: Avioliittokanta erotti ehdokkaita – kertoivat heikkoutensa piispan työssä

Ei näytettäviä viestejä