Kommentti: Koirien ulkoiluttaminen lähti hihnasta Hietaniemen hautausmaalla

Koirista on tullut ongelma Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Tai oikeastaan ongelma ovat koiranulkoiluttajat, jotka antavat koiriensa liikkua pitkässä hihnassa ja kulkea hautojen päältä. Koirankakkaakin hautausmaalla on nähty.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten Hietaniemessä oli kieltomerkit koirille. Nyttemmin merkkejä ei ole, sillä järjestyslaki ei sitä erikseen edellytä. Järjestyslaki koskee yleisesti käytettäviä paikkoja – kuten uimarantoja, puistoja ja hautausmaita – riippumatta siitä, kuka ne omistaa.

Kieltokylttien poistuttua koiria näkyi aluksi harvakseltaan ja useimmiten vain silloin, kun pikaisesti oikaistiin alueen läpi merenrantaan koira lyhyessä hihnassa. Erityisesti korona-aikana koirien ulkoiluttamisesta hautausmaalla on kuitenkin tullut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Samalla käytöstavat ovat höltyneet.

Onpa Hietaniemessä ollut tilanne, jossa työntekijä levitti haudalla hiekkaa ja koiran annettiin nostaa jalkaa hiekkakasalla.

Hietaniemen henkilökunta kokee koirainvaasion kiusallisena. Koiranulkoiluttajat ovat joskus myös herkkähipiäisiä. Jos heille huomauttaa, että hautausmaa ei ehkä ole paras paikka koiran ulkoiluttamiseen, eikä ainakaan hautojen päälle ole syytä tulla, voi seurauksena olla kovasanaista haistattelua.

Hietaniemen hautausmaalla on kyltit, joissa asiaa yritetään lähestyä myönteisen kautta. Kylteissä lukee: ”Arvoisa koiravieraamme, kun tulet isäntäsi/emäntäsi kanssa hautausmaalle, muistuta häntä hautajaisten ja omaisten huomioimisesta”.

***

Koirien ulkoiluttamista hautausmailla ei voi kieltää, mutta sitä ei pidetä myöskään suositeltavana. Hautausmaa on perinteisesti ollut rauhan ja hiljentymisen paikka. Haudoilla käy surevia omaisia, hautajaisia järjestetään.

Koiranulkoilutus hautausmaalla on toistaiseksi helsinkiläinen ongelma, mutta myös esimerkiksi Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla on jo alkanut näkyä koiria. Pieniä hauveleita kannetaan mukana, isompia talutetaan hihnassa. Ongelmaksi asti koiranulkoiluttajat eivät Tampereella ole yltyneet. Oulun Intiön hautausmaalla ei ole vielä tapana kulkea koirien kanssa.

Kalevankankaalla ja Intiössä on kieltokyltit koirille, mutta näissäkin paikoissa tiedostetaan, että lain mukaan koirien ulkoiluttamista ei voi kieltää. Asian pitäisi kuulua hyvään tapakulttuuriin. Samaan kulttuuriin kuuluu se, ettei hautausmaille kuulu myöskään naama hiessä hölkkääminen tai pyöräily.

Hietaniemessä Taitelijakukkulalla on nähty piknikin viettäjiä ja auringonottajia bikineissä – ei ehkä hyvä idea, varsinkin kun hautausmaan vieressä on uimaranta niitä tarkoituksia varten.

Tiettävästi myös koiranulkoiluttajan ja pyöräilijän välille on Hietaniemessä syntynyt suukopu, kun koira oli pitkässä hihnassa ja pyöräilijän vapaan etenemisen esteenä.

***

Toki joku voi nähdä Hietaniemen uuden hautausmaakulttuuriin hyvänä ja vapauttavana asiana. Kuoleman liitetyt tabut ja turha pönötys saavat väistyä luontevamman suhtautumisen tieltä.

Mutta tuskin monikaan koiranulkoiluttaja tätä ”uutta hautausmaakulttuuria” ajattelee. Ehkä he ovat vain joko autuaan tietämättömiä tai tympeän välinpitämättömiä.

Kirjoitus on julkaistu 29.10.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kirjoitusta varten on keskusteltu Helsingin Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhurin Marja Varjoniemen, Tampereen Kalevankankaan hautausmaan seurakuntapuutarhurin Juha Katajamäen ja Oulun seurakuntien ylipuutarhurin Sari Hirsikorven kanssa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliJouluradio aloitti – teemoina nostalgia, retro ja kaiho
Seuraava artikkeliTänään äänestetään piispaa Lapuan hiippa­kuntaan – Kotimaa kertoo tulokset

Ei näytettäviä viestejä