Kommentti: Entä jos ydinperhe katoaa? – Sitran selvitys heikoista signaaleista jossittelee perustellusti tulevaisuudella

Ennen tulevaisuutta ennustetiin, nyt sitä myös tutkitaan. Vallitsevat trendit ja megatrendit voivat antaa aavistuksen siitä, miltä maailma näyttää huomenna. Siitä, miten asiat ovat nyt, voi päätellä paljon siitä, miten ne ovat ylihuomenna. Paitsi että ei kaavamaisesti eikä kaikkea. Mutta jos osaa havaita ja tulkita heikkoja signaaleja, saattaa nähdä pitemmälle tulevaisuuteen kuin muuten näkisi.

Sitran tuore selvitys heikoista signaaleista on yritys katsoa eteenpäin. Minkälainen maailma meitä odottaa? Selvityksessä tulevaisuutta on tarkasteltu erityisesti kodin, työelämän, luonnon, kaupungistumisen, päätöksenteon ja metaversumin eli digitaalisen ja fyysisen maailman rajapinnan näkökulmasta.

Heikot signaalit ovat eri tavoin havaittavia ensioireita tulevasta muutoksesta. Usein kyse on asiasta tai ilmiöstä, uutisesta, kuvasta, palvelusta, esineestä tai tarinasta, jota tulkitsemalla herää kysymys: mitä jos? Mitä jos ihmisen aivot kytketään tietokoneeseen, mitä jos sähköön perustuva elämäntapa loppuu tai mitä jos Suomesta tulee monarkia?

***

Uskontoa ei Sitran heikoissa signaaleissa suoraan näy, mutta se liittyy moniin eettisiin kysymyksiin ja moraalisiin valintoihin, joita tulevaisuus tuo. Esimerkiksi tulevaisuuden perhemalliin on helppo nähdä liittyvän uskonnollinen näkökulma. Onhan luterilaisen kirkon sisällä noussut kysymys kristillisestä avioliitosta arvoon arvaamattomaan.

Sitran selvityksessä muistutaan, että ydinperhe on varsin tuore tulokas. Lisäksi muistutetaan, että heteronormatiivisen ydinperhemallin Suomessa on aina ollut yksinasujia, yksinhuoltajia, sateenkaariperheitä, ylisukupolvisuutta, platonisia perheitä, ystävien muodostamia perheitä ja lukuisia muita yhdessä elämisen, asumisen ja rakastamisen muotoja.

Selvityksessä kysytäänkin, että mitä jos tulevaisuudessa eletään suuremmissä perheissä ja vanhemmuutta jaetaan entistä enemmän ystävien, sukulaisten tai naapurien kanssa?

Sitran selvityksen mukaan ydinperhemallia haastetaan ainakin kahdella tavalla:

”Yhtäällä on olemassa esimerkkejä suhteista, joissa yhteinen vanhemmuus ei perustu totutussa mielessä romanttiselle suhteelle, vaan ystävyydelle. Toisaalta voidaan nähdä esimerkkejä pariskuntailmiön avautumisesta kahden ihmisen romanttisesta suhteesta erilaisiin monisuhteisiin tai ei-monogamisiin suuntiin.”

Heikkojen signaalien periaatteen mukaan selvityksessä vyörytetään lukijalle jos-kysymyksiä: Mitä jos tulevaisuudessa voisimme solmia avioliiton kaltaisia laillisia sopimuksia ystäviemme kanssa? Mitä jos sukulaisuussuhteet perustuisivat geneettisen läheisyyden sijaan juridiselle ilmoitukselle?

***

Jos ja kun edellä esitetyt jos-kysymykset aikanaan aktuaalistuvat, kirkon avioliittokäsityksestä käydään vielä monta kiinnostavaa keskustelua.

Lue kokonaisuudessaan Sitran selvitys heikoista signaaleista täältä (pdf).

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKristillisen rauhanliikkeen palkinto ylilääkäri Mika Valtoselle ja Suomen tehohoitoyhdistykselle
Seuraava artikkeliKalliolan Setlementti myi soteyhtiönsä Humanalle

Ei näytettäviä viestejä