Kommentti: Arkku oli hautajaisissa auki – saako kuvan vainajasta jakaa Facebookissa?

Viime aikoina olen huomannut useamman Facebook-tutun jakaneen kuvia, joissa erottuu kuollut. Pari kertaa kuvissa näkyivät kuolleen kädet ja kerran avoin arkku.

Itsekin kuvasin taannoin hautajaisissa avoimessa arkussa olevaa vainajaa, omaisten suostumuksella toki, ja lähetin kuvat heille.

Onko kuolleen ihmisen kuvaaminen ylipäätään sopivaa? Toki, jos omaiset niin haluavat. Mutta on eri asia ottaa kuva vainajasta oman surutyön käyttöön kuin laittaa kuva nettiin muiden nähtäväksi. Tällöin kuva ei asetu yhteyksiinsä, vaan saattaa vaikuttaa oudolta, jopa makaaberilta.

***

Helsingin seurakuntayhtymän verkkotiedottaja Sirpa Patronen laittoi viime maaliskuussa Facebookiin kuvan isänsä hautajaisista. Kuvassa arkku oli auki ja vainaja oli kuvattu takaviistosta niin, että ainakin hänen päänsä näkyi – ei kuitenkaan kasvoja. Arkun vieressä seisoi kaksi ortodoksipappia.

Patronen kertoo, että hänen isänsä oli ortodoksi ja arkun pitäminen auki on tavallista ortodoksihautajaisissa. Patronen on itsekin tottunut näkemään arkun auki. Luterilaisessa perinteessä avoin arkku hautajaisten yhteydessä ei enää ole tavallista.

Patronen kertoi perheenjäsenilleen ennen kuin julkaisi kuvan Facebookissa. Heillä ei ollut mitään kuvan jakamista vastaan. Mutta jos joku etäisempi sukulainen tai tuttava olisi ottanut kuvan avoimesta arkusta ja lupaa kysymättä jakanut sen somessa, Patronen olisi kokenut asian loukkaavana.

Patrosen mielestä kuvat hautajaisista, avoimesta arkusta tai vainajan käsistä arkussa tai sairaalavuoteessa voivat olla surutyön kannalta tärkeitä. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että kuvat saattavat järkyttää sellaisiin tottumatonta tai ihmistä, jolle hautajaisetkin ovat vieras tilanne.

***

Jokainen määrittelee itse yksityisen ja henkilökohtaisen rajan sosiaalisen median päivityksissään. Kun kyse on toisista ihmisistä, kannattaa olla astetta hienotunteisempi. Kuvia vainajasta ei voi jaella somessa miten tahansa.

Ainakaan omaan somevirtaani ei ole vielä osunut videoita hautajaisista, esimerkiksi siitä, kun arkku tai uurna lasketaan kuoppaan. Mutta ehkä sekin päivä vielä tulee.

Ja toivottavasti yleinen inhimillisyys estää vastakin jakamasta dramaattisia kuvia esimerkiksi onnettomuuspaikalta, jos niissä näkyy kuollut tai loukkaantunut.

Kuva: Irja Karppinen. Seinämaalaus Tallinnassa Telliskiven kaupunginosassa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPia Aalto järjestää pyhäinpäivän palvelua, jossa partiolaiset vievät kynttilöitä haudoille
Seuraava artikkeliKolumni: Viron kirkko voi jakaa Suomeen kokemusta siitä, miten rakennetaan vapaaehtoisten varaan

Ei näytettäviä viestejä