Kommentti: Alue­vaalit voivat antaa lisä­potkua ensi syksyn seurakunta­vaaleille

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut irrotetaan kuntien toiminnasta, seurakunnat ja kirkkoa lähellä olevat toimijat joutuvat solmimaan suhteet uuteen hallinnontasoon. Kuva: Olli Seppälä

Sunnuntaina järjestetyt historialliset aluevaalit panivat suomalaisen yhteiskunnan kaivattuun muutokseen vauhtia. Hyvinvointialueiden päättäjät rakentavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen kokonaisuuksia niin, että kansalaiset ovat entistä yhdenvertaisemmassa asemassa. Enää ei pitäisi olla väliä sillä, missä päin maata asuu.

Aluevaalit saattavat olla hyvä asia myös tämän vuoden marraskuussa järjestettävien seurakuntavaalien kannalta.

Yleensä seurakuntavaaleissa ei ole ollut julkilausuttua vastakkainasettelua sen suhteen, tuleeko seurakunnan verkottua kunnan ja muun kansalaisyhteiskunnan kanssa vai vetäytyä hengellisyyden kuplaan ja jättää yhteiskunnallinen tanhuaminen vähemmälle.

Olisi virkistävää, jos tällainen kysymyksenasettelu tulisi seuraavissa vaaleissa esille. Se voi olla olennainen kirkon ja seurakuntien tulevaisuuden kannalta.

***

Kesän kuntavaalien alla Kotimaa kysyi puoluejohtajilta näkemyksiä kuntien ja seurakuntien yhteistyöstä. Kaikki vastaajat olivat periaatteessa yhteistyön kannalla. Esimerkiksi keskustan Annika Saarikko sanoi:

– Yhteistyötä tapahtuu esimerkiksi kouluissa, nuorisotyössä, vanhustenhuollossa ja vammaistyössä. Kirkon toiminta tavoittaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Saarikko uskoi myös, että jatkossa kirkon ja kuntien yhteistyön merkitys vain korostuu, kun maassa toteutuu soteuudistus.

– Kunnissa korostuvat entistä vahvemmin paikalliseen identiteettiin, yhteisöllisyyteen, elinvoimaan ja sivistykseen liittyvät kysymykset. Näissä kirkon merkitys kuntien rinnalla on erittäin tärkeä, Saarikko sanoi.

Seurakunnat ovat eri puolilla maata tehneet vaihtelevasti kuntien kanssa yhteistyötä asioissa, jota liittyvät myös uusien hyvinvointialueiden toimialaan.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut irrotetaan kuntien toiminnasta, seurakunnat ja kirkkoa lähellä olevat toimijat joutuvat solmimaan suhteet uuteen hallinnontasoon. Jää nähtäväksi miten seurakunnat löytävät ymmärrystä hyvinvointialueista.

***

Kuten kuntavaaleissa, myös aluevaaleissa läpi pääsi seurakuntien työntekijöitä tai kirkkoa tuntevia, esimerkiksi kirkkoherrat Mauno Soronen (kesk.) ja Jouni Lehikoinen (kd.), sotilaspastori Anssi Törmälä (kok.), kirkolliskokousedustaja Janne Kaisanlahti (kesk.), Sanasaattajan entinen päätoimittaja Hannu Kippo (kesk.), diakonissa Hanna Hasala (kesk.) ja pastori Timo Laaninen (kesk.).

Erilaiset terveys- ja sosiaalialan ammattinimikkeet ovat yleisiä aluevaltuutettujen nimien edessä. Ehkä valitsijat kaipaavat tavallista enemmän vakavasti otettavia asiantuntijoita edustajikseen hoitamaan yhteiset palvelut kuntoon. Protestien aika ja paikka on toisaalla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kommentti: Aluevaalit voivat antaa lisäpotkua ensi syksyn seurakuntavaaleille