Kolumni: Myös Betlehem meni tänä jouluna kiinni

Jordanian ja Pyhän Maan luterilaisen kirkon diakoniaprojektin koordinaattori Rana Zeidan.

Olen työskennellyt koulukuraattorina Betlehemin alueen luterilaisissa kouluissa sekä sosiaalityöntekijänä paikallisen sairaalan sosiaalitoimessa.

Työssäni olen nähnyt, miten vaikeassa sosioekonomisessa tilanteessa perheet elävät. Se vaikuttaa lasten koulutukseen ja kaikkeen muuhun elämään. Jotta lasta tai nuorta voisi tukea kunnolla, pitää työskennellä koko perheen hyväksi.

Palestiinalaiset kristityt elävät yhä vaikeammissa olosuhteissa johtuen Palestiinan ja Lähi-idän poliittisesta ja sosiaalisesta tilanteesta. Siksi monet kristityt palestiinalaiset ovat muuttaneet ulkomaille. Tämän seurauksena vähemmistönä eläneiden palestiinalaiskristittyjen läsnäolo alueella on vähentynyt entisestään.

Jordanian ja Pyhän Maan luterilainen kirkko (ELCJHL) pyrkii suojelemaan tätä yhteisöä tarjoamalla diakonista ja sosiaalista tukea.

Kirkon diakonisen työn, ihmisten kohtaamisen ja palvelun, innoituksena on se, miten Raamattu kertoo Jeesuksen tavasta kohdata ja palvella ihmisiä. Hän huolehti sairaista, nälkäisistä, köyhistä, hengellisesti janoisista sekä yhteisöjen syrjäytyneistä. Hän ei tuominnut, vaan kuunteli ja auttoi apua pyytäviä. Hän opetti ihmisiä seuraamaan antamaansa esimerkkiä.

***

Diakoniatyö ei hyödytä vain kirkon jäseniä vaan koko yhteisöä. Betlehem ja sen lähialueet ovat riippuvaisia turismista. Koronapandemian seurauksena tämäkin alue meni kiinni ja moni jäi työttömäksi. Palestiinalaishallinnolla ei ole mahdollisuutta tukea taloudellisesti ilman tuloja jääneitä ihmisiä. Siksi kirkkojen työntekijöinä meidän pitää ottaa vastuu ja tukea avun tarpeessa olevia perheitä.

Tätä työtä kirkko tekee monin eri tavoin. Me jaamme ruokaa, mutta me annamme myös koulutusta muun muassa rauhankysymyksiin, sosiaaliseen ja sukupuoleen liittyvään oikeudenmukaisuuteen, lasten suojelemiseen, terveelliseen ruokavalioon, ajanhallintaan, itsetuntemukseen ja stressin vähentämiseen. Lisäksi järjestämme sosiaalista yhdessäoloa ja annamme yksityisille ihmisille heidän tarvitsemaansa neuvontaa.

Lainaan Martti Lutherin sanoja: "Jumalan palveleminen on juuri lähimmäisen palvelemista ja rakkaudessa hyvän tekemistä, tarvitkoon sinua sitten lapsi, vaimo, palvelija, vihollinen, ystävä.... Ellet kuulu niihin, joihin Kristus evankeliumissaan viittaa, puutteenalaisiin ja köyhiin, niin tiedä, että uskosi ei ole vielä aito, ja että vielä et itsessäsi ole maistanut Kristuksen hyväätekoa ja työtä." (Käännös vuonna 1941 suomennetusta kirkkopostillasta.)

Rana Zeidan

Kirjoittaja on ELCJHL:n diakoniaprojektin koordinaattori. Kolumni on julkaistu 18.12. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä. Englannista kääntänyt Mari Teinilä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.