Kolumni: Meidän täytyy taistella sekä virusta että stereotypioita ja vihaa vastaan

Elämme maailmanlaajuisen hämmennyksen, ahdistuksen ja pelon aikaa. Koronavirus ei vaikuta vain terveyteemme vaan rikkoo hyvinvointiamme ja rutiinejamme.

Kuten monin paikoin muuallakin maailmassa, myös Israelin hallitus ja palestiinalaishallinto ovat ryhtyneet taloutta ja sosiaalisia kontakteja rajoittaviin hätätoimenpiteisiin. Laajoja väestöryhmiä on asetettu karanteeniin, sosiaaliset kokoontumiset on kielletty ja ihmisiä kehotetaan pitämään kahden metrin välimatkaa toisiinsa.

***

Tämä on tietenkin haitannut meidän työtämme Rossing-keskuksessa, koska toimimme pääosin kouluissa ja toimintamme perustuu kasvotusten tapahtuviin kohtaamisiin. Nimenomaan kohtaamalla kasvokkain voidaan rakentaa kestäviä ihmissuhteita ja haastaa ennakkoluuloja.

Ilman tällaisia kohtaamisia poikkeustilanteessa koronaviruksen seuraukset voivat vakavasti vahingoittaa terveyttämme niin sosiaalisesti kuin tunne-elämän ja mielenkin osalta. Ihmiset etääntyvät toisistaan entisestään olosuhteissa, jotka ovat jo muutenkin jakaantuneet. Epäluulo ja pelko toisia ihmisiä kohtaan, ja etenkin niitä kohtaan, jotka eivät kuulu samaan etniseen tai uskonnolliseen ryhmään kanssamme, lisääntyy päivittäin.

Tämä syventää niitä olemassa olevia toisen ihmisyyttä alentavia asenteita, joita ihmisillä usein on toisiaan kohtaan Israelissa ja Palestiinassa, olipa kyse sitten juutalaisista, kristityistä, muslimeista, israelilaisista, palestiinalaisista tai jostakin muusta ryhmästä.

***

Tästä syystä työmme Rossing-keskuksessa on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Meidän on erilaisin luovin keinoin tuotava erilaisia uskonnollisia vakaumuksia ja etnisiä taustoja edustavia ihmisiä yhteen etsimään yhteistä ymmärrystä, rakentamaan ihmissuhteita ja haastamaan stereotypioita.

Kehitämme teknologian keinoin uusia alustoja, jotta opiskelijat, opettajat ja muut osallistujat voivat pitää yhteyttä ja osallistua ohjelmiimme ottaen samalla huomioon uudet terveyssäännökset. Tämä tarjoaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden saavuttaa laajemminkin yleisöä. Sosiaalisen eristyneisyyden, negatiivisten stereotypioiden, hämmennyksen ja yksinäisyyden aikana me haluamme Rossing-keskuksessa edistää yhteydenpitoa, molemminpuolista kunnioitusta ja ymmärtämystä.

***

Jos koronavirus jotakin meille opettaa, niin sen, että me kaikki olemme samalla tavalla ihmisiä ja haavoittuvaisia. Ottakaamme tästä läksystä opiksemme niin, että taustoistamme huolimatta taistelemme yhdessä ihmisinä virusta vastaan ja samalla yhtä tarttuvaa ja tuhoisaa stereotypioiden, vihan ja epäinhimillistämisen vaaraa vastaan.

Kirjoittaja on uskontojen välistä dialogia edistävän Rossing-keskuksen johtaja Jerusalemissa. Kolumnin on englannista kääntänyt Freija Özcan.

Kuva: Rossing Center

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkoherra Mimosa Mäkinen: Poikkeusoloissakin kantavat perusasiat – unta, liikettä ja rukousta
Seuraava artikkeliKommentti: Koronavirus herättää uskonnollista keulintaa ja halua vetää mutkat suoriksi

Ei näytettäviä viestejä