Kohu saapuu Kanadasta – Jordan B. Peterson jakaa mielipiteitä

LKS 20181104 Toronton yliopiston psykologian professori, kliininen psykologi, menestyskirjailija ja some-vaikuttaja Jordan B. Peterson luennoi Helsingissä 4. marraskuuta 2018. ... Dr. Jordan B. Peterson, professor of psychology at the University of Toronto, a clinical psychologist and the author of the multi-million copy bestseller 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, lectures in Helsinki, Finland, on November 4, 2018., LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Karismaattinen elämäntapavalmentaja, Yhdysvaltojen kristillisen oikeiston kaikukoppa, alt right-liikkeen maskotti vai harras apologeetti?

Kanadalainen psykologian professori Jordan B. Peterson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi viimeistään vuonna 2016, kun hän profiloitui ”poliittisen korrektiuden” vastustajana ja kieltäytyi käyttämästä sukupuolineutraaleja pronomineja. Napakoiden YouTube-videoidensa myötä hän päätyi kommentoimaan useita ajankohtaisilmiöitä polarisaatiohakuisiin televisio-ohjelmiin ja väittelytilaisuuksiin.

Sunnuntaina 9.10. Peterson vieraili puhujakäynnillä Suomessa jo toisen kerran. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2018 hän luennoi Helsingin Kulttuuritalossa ja tapahtuma oli loppuunmyyty. Tällä kertaa oli vuorossa Helsingin jäähalli, jossa nähtiin hänen kiertueensa Beyond Order: 12 More Rules for Life.

Peterson on erikoinen ilmiö. Hän on internet-aikakauden filosofi, jonka väittelyvideoista tehtaillaan meemejä ja jonka jungilaista filosofiaa, teologian historiaa ja self help -retoriikkaa yhdistelevät kirjat ovat saaneet miljoonia lukijoita.

Erityisen suosittu hänestä on tullut Yhdysvaltojen ”vaihtoehtoisen oikeiston” piirissä, joka näkee Petersonin perinteisten arvojen puolustajana ja ”terveen järjen” äänenä. Hänen kritisoijansa näkevät hänet röyhkeänä tyhjänpuhujana, joka ei kaihda mitään populismin välineitä.

Hämmennystä on herättänyt myös Petersonin tapa kommentoida kaikkia mahdollisia ilmiöitä kampuksien sananvapaustilanteesta aina ilmastonmuutokseen ja Ukrainan sotaan asti.

Miljoonat nuoret miehet kuuntelevat

Teologian tohtori ja Petersonin ajattelusta kirjan kirjoittanut Matti Kankaanniemi luonnehtii Petersonia ”tieteellisen koulutuksen saaneeksi ärhäkäksi saarnamieheksi”. Kankaanniemen mukaan Petersonissa on samaa perusmaskuliinista mustavalkoisuutta kuin esimerkiksi Lutherissa. Tämä mutkat suoriksi -henkinen opetus on saanut Kankaanniemen mukaan aikaan kummallisen ilmiön:

– Miljoonat nuoret miehet kuuntelevat kaksi tuntia huonosti jäsenneltyä filosofian luentoa.

Peterson on toistuvasti puhunut kristinuskon puolesta ja usealla videollaan kertonut viehtymyksestään ortodoksisuuteen. Kankaanniemen mukaan Petersonin teologia on lähellä sellaista teologiaa, jota Suomessa tehtiin 1900-luvun alkupuolella.

– Ehkä siksi monet konservatiivit kokevat Petersonin ajatukset omiksensa, Kankaanniemi toteaa.

Oikeistolaiseksi Peterson ei silti Kankaanniemen mielestä sijoitu millään mittarilla, vaikka oikeisto hänet yrittäisi omiakin.

– Toki hän on hyökännyt esimerkiksi woke-ilmiötä vastaan. Myös hänen yksinkertaistavat kommenttinsa nykyvasemmistosta ovat omiaan herättämään ärsytystä. Liian usein hän aliarvioi vasemmistolaista ajattelua ja liittää siihen turhan paljon demonisoituja piirteitä. Siksi moni varmasti kokee, että Petersonin kärjistykset eivät tee heille oikeutta.

Äärioikeiston vihapuheesta ja rasismista Peterson silti sanoutuu irti. Kankaanniemi toteaa, että Peterson asettuu toistuvasti tavallisen työväen puolelle.

– Peterson on toistuvasti toivonut, että Yhdysvaltojen Demokraattinen puolue palaisi identiteettipolitiikan parista takaisin detroitilaisen automekaanikon kysymyksien äärelle.

Tahallista väärinymmärrystä

Petersonilla riittää sekä ihailijoita, että vihaajia. Useat lyhennetyt muokkaukset hänen esiintymisistään leviävät suosittuina instagram-videoina ja hänen Raamattua käsittelevällä YouTube-luennollaan on 11 miljoonaa katselukertaa. Kirjoista on otettu englanninkielisessä maailmassa miljoonapainoksia ja suomennoksillakin riittää myyntiä.

Viime kuukausina Peterson on kuitenkin saanut jälleen uusia vastustajia, sillä hänen Ukrainan sotaan liittyvät kommenttinsa ovat aiheuttaneet kummastusta. Tätä Kankaanniemi pitää tahallisena väärinymmärtämisenä.

Kankaanniemen mukaan Petersonin väittäminen putinistiksi on hullu huhu.

– Eräällä luennollaan hän esitti erilaisia spekulaatioita siitä, millä propagandalla Venäjä oikeuttaa sotaansa Ukrainassa. Neljäntenä esimerkkinä Peterson mainitsee ”woke-ilmiön”, jota Putin käyttää sisäpropagandassaan. Putin yrittää luoda Venäjästä kuvaa kristinuskon linnakkeena, joka taistelee rappeutunutta länttä vastaan. Tähän viitatessaan Peterson yritettiin leimata Putinin ymmärtäjäksi, vaikka hänen tarkoituksensa oli yksinomaan selittää propagandan sisältöjä.

Petersonin kaltaisella provokaattorilla riittää varmasti jatkossakin ihailijoita ja inhoajia. Petersonia se tuskin haittaa niin pitkään kun kiertueita piisaa ja kirjoja myydään.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliLuonto puhuu: Se lentää kuin suojelusenkeli mutta sitä on vaikea tunnistaa
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan piispanvaalin ajankohta on selvä: ensimmäinen kierros käydään 25.5.

Ei näytettäviä viestejä