Kirkon uuden työehtosopimuksen allekirjoitus viivästyy – syynä umpikuja yliopistoalan neuvotteluissa

Kirkon uuden työehtosopimuksen allekirjoittamisen esteenä työntekijäpuolella on vielä yksi pääsopijaosapuoli, julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

JUKO jätti kirkon sopimustuloksen hyväksymättä samassa yhteydessä, kun se jätti hyväksymättä myös kunta-alan neuvottelutuloksen. Syynä on yliopistosektorin sopimusneuvottelujen ajautuminen umpikujaan. Neuvotteluissa on nyt menossa sovittelu, jota jatkettiin tänään maanantaina.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia ovat jättäneet lakkovaroituksen. Lakko kohdentuisi ensin Helsingin yliopistoon 28.2.

– Olisimme toivoneet vastaavanlaista solidaarisuutta, jos tilanne olisi sitä vaatinut, kommentoi Kirkon akateemisten AKI ry:n toiminnanjohtaja Jussi Junni.

Kirkon sektorilla ollaan sopimuksettomassa tilassa, jolloin työehtoihin sovelletaan niin sanottua jälkivaikutusta. Se tarkoittaa, että kaikki aiemmin sovittu on vielä voimassa, mutta uusia sopimuksia ei voida edes paikallisesti tehdä.

Työntekijäpuolelta tuloksen ovat hyväksyneet Kirkon alat ry:n sekä Kirkon alan unionin muodostavien Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton (Jyty) ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) päättävät elimet.

Työnantajaa edustava Kirkon työmarkkinalaitos on vasta aloittamassa neuvottelutuloksen hyväksymisestä päättävän valtuuskuntansa sähköpostikokousta. Päätös saataneen tämän viikon aikana.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Neuvottelut kirkon palkoista päättyivät sopuun