Kirkon ulkosuomalais­työn johtaja Mauri Vihko pyöräilee Espoosta Espanjaan, käy messuissa matkan varrella ja kerää rahaa Tansanian metsille

Mauri Vihko lähtee meditatiiviselle pyhiinvaellukselle pyöräillen Euroopan halki. Kuva: Jukka Granström

Kirkon ulkosuomalaistyön johtajana työskentelevä Mauri Vihko, 62, lähtee 14.8. pyöräilemään Espoosta Espanjaan. Matkaa on noin 3 900 kilometriä. Retkeen liittyy kampanja, jolla kerätään varoja metsänistutukseen Tansaniassa Suomen Lähetysseuran kautta.

Onko ulkosuomalaisten johtaja nyt etätöissä lokakuulle asti?

– En ole etätöissä, vaan otan lomaa ja virkavapaata. Pidän taukoa työelämästä. Ei siinä etätöitä kaipaa, kun polkee keskimäärin 80 kilometriä päivässä.

Miten pyöräilemällä voi parantaa maailmaa?

– Isossa kuvassa pyöräily on ekologinen tapa liikkua. Mitä enemmän pyöräillään ja vähemmän käytetään omaa autoa, sen parempi. Se on tässä oleellista, ei niin suurta maailmanparannusta. Retki on pyörinyt mielessä pari vuotta ja mietin, miten sitä voisi hyödyntää. Nyt löytyi luontevasti tämä metsänistutus Tansaniassa.

– Kun yksin ajaa kaksi kuukautta, on kiva kirjoittaa blogia kerran viikossa.

Kerrot olevasi pyhiinvaeltaja pyörän päällä. Patikointiin verrattuna pyörällä menee kuitenkin kovaa, eikö siinä tule vauhtisokeaksi?

– Alamäet ovat ikävimpiä, varsinkin kun mennään vuoristossa. Suhteellisen hidasta pyöräilykin on, ja omin voimin edetään. Tällä kertaa pidän sunnuntait lepopäivinä ja käyn jumalanpalveluksessa, missä sitten satunkin yöpymään. Tämä on ekumeeninen pyhiinvaellus, ja onkin jännittävää nähdä, millaisia seurakuntia ja kirkkokuntia matkan varrella on.

– Pyörän päällä koen olevani meditatiivisessa tilassa. Rytmi on keskeinen asia. Siinä vaipuu aivoille hyvää tekevään tilaan, jossa arki unohtuu. Toinen puoli on, että on lähellä luontoa ja sen tuoksuja, kuulee äänet, mutta myöhemmin huomaa olleensa jossain muualla. Se on ajatuksen vapaata virtaa, vapauden tunnetta, joka vie lapsuuden ensimmäisiin pyöräilykokemuksiin.

Huutokauppaat pyöräsi Espanjassa ja palaat lentokoneella. Miten tämä sopii yhteen ilmastotempauksesi kanssa?

– Aika on rajallista. En kuvittele, että lentäminen maailmasta loppuu. Nyt minulla on kuitenkin mahdollisuus pitää kahden kuukauden ajan esillä ilmastoasiaa, kerätä varoja metsänistutukseen ja kertoa pyöräilystä liikkumis- ja liikuntamuotona.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Kirkon ulkosuomalaistyön johtaja Mauri Vihko pyöräilee Espoosta Espanjaan, käy messuissa matkan varrella ja kerää rahaa Tansanian metsille