Kirkon perhe­neuvonnassa enemmän asiakkaita kuin koskaan

Kuva: Olli Seppälä

Kirkon perheneuvonnassa kävi viime vuonna enemmän asiakkaita kuin koskaan aikaisemmin. Perheneuvonta palveli kaikkiaan 20 700 asiakasta, mikä oli lähes 3 900 asiakasta enemmän kuin edellisvuonna, kerrotaan Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Alle 30-vuotiaiden asiakkaiden määrä on kasvanut entisestään. Tapaamiset ovat toteutuneet kasvokkain, videovälitteisesti ja puhelimitse. Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 40, ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää.

Korona lisäsi vanhemmuuden kysymyksiä

Koronan vaikutuksia perheneuvontaan on kartoitettu elokuussa 2020 ja 2021 perheasiain neuvottelukeskuksiin lähetetyillä kyselyillä. Vastausten mukaan pitkittynyt pandemia ja muuttunut arki näkyvät myös asiakkaiden huolissa.

Erityisesti vanhemmuuteen liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet. Myös asiakkaiden taloudellinen huoli sekä lähisuhdeväkivalta näkyvät aiempaa enemmän.

Lisäksi kyselyssä nousivat esiin monien asioiden kasaantuminen, yksinäisyyden teemat, mielenterveyden ongelmat sekä yleinen ahdistus ja turhautuminen.

Suurimpana tulosyynä perheneuvontaan ovat edellisvuosien tapaan vuorovaikutusongelmat. Toiseksi eniten tullaan erokysymyksissä ja kolmanneksi eniten erilaisissa psykososiaalisissa kriiseissä.

– Valtaosaan perheasiain neuvottelukeskuksia pääsevät kaikki asiakkaaksi haluavat. Toki isoissa kasvukeskuksissa kaikkia ei pystytä palvelemaan. Aina kannattaa kuitenkin rohkeasti ottaa yhteyttä, sanoo Kirkkohallituksen perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen tiedotteessa.

Asiakkaaksi voi tulla yksin tai yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä, ja palvelu on asiakkaille maksutonta. Noin puolella keskuksista on ostopalvelusopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa.

Ammattiapua parisuhdeongelmiin myös netistä

Rakkausklinikka on kirkon parisuhdeteemainen verkkopalvelu, jota toteutetaan yhdessä A-lehtien kanssa.  Rakkausklinikalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvojat vastaavat parisuhdetta koskeviin kysymyksiin ja tarjoavat apua ongelmiin.

Rakkausklinikan artikkeleilla on vuoden 2020 alusta alkaen ollut yli miljoona eri lukijaa. Luetuimpien artikkeleiden teemat liittyivät uskottomuuteen, henkiseen väkivaltaan ja vuorovaikutusongelmiin.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.