Kirkon mediasäätiön palkinto Suvi Westille elokuvasta, joka kuvaa Suomen valtion saamelais­politiikkaa

Kirkon mediasäätiön tämän vuoden palkinto Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa on myönnetty ohjaaja Suvi Westille elokuvasta Eatnameamet – Hiljainen taistelumme. Elokuva on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion harjoittamasta saamelaispolitiikasta, saamelaisten nykytilanteesta ja taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Palkinnon perusteluissa todetaan: ”Kirkon mediasäätiö palkitsee elokuvan, joka kuvaa kansan taistelua olemassaolonsa puolesta, se maalaa kuvaa kansasta, joka elää kolonialistisessa ikeessä. Elokuvassa kuvaillaan, kuinka kansanryhmään kuuluville ihmisille kerrotaan, että heidät pitäisi tappaa, heidän maitaan ostetaan ja kulttuuri omitaan tai assimiloidaan enemmistön kulttuuriin. Tiedämme, että maailma ja historia on vastaavia kertomuksia täynnä, mutta se, että kertomus sijoittuu nykyaikaan ja Suomeen tekee elokuvasta hätkähdyttävän.”

Palkintoperusteluissa todetaan lisäksi, että dokumentti luo saamen kansan tärkeistä asioista rehellisen kuvan eikä sorru kliseisiin vaan pikemminkin käyttää rauhallista kuvitusta vastakohtana meille kaikille tutuille stereotypioille.

Kirkon mediasäätiön palkinto on suuruudeltaan 1 500 euroa. Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa.

Kirkon mediasäätiö on perustettu vuonna 2005. Sen tarkoituksena on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustasta käsin tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

Lue myös:

Kirkon mediasäätiön elokuvapalkinto ohjaaja Elina Talvensaarelle dokumentista Neiti Aika (2020)

”Ajankohtainen puheenvuoro ilmastokeskusteluun” – Kirkon mediasäätiön palkinto dokumenttielokuvalle Vedenneito (2019)

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkon mediasäätiön palkinto Suvi Westille elokuvasta, joka kuvaa Suomen valtion saamelaispolitiikkaa

Edellinen artikkeliSuomessa vuonna 1982 vieraillut evankelista Luis Palau on kuollut
Seuraava artikkeliOhjaaja John Webster sai Kirkon kulttuuri­palkinnon dokumentti­elokuvasta Silmästä silmään

Ei näytettäviä viestejä