Kirkon mediasäätiön palkinto ohjaaja Markus Toivolle – Dokumentista Wanha Markku nousee esiin anteeksianto

Dokumentissa Wanha Markku isä ja poika etsivät toisiaan. Kuva: Joel Grandell / Joki Productions

Elokuvaohjaaja Markus Toivo on voittanut Kirkon mediasäätiön vuoden 2023 palkinnon dokumentistaan Wanha Markku. Dokumentti palkittiin Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa, jossa oli mukana kaikkiaan 36 ohjelmaa.

Kirkon mediasäätiön palkinnon tuomarina toimi säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Juha Rajamäki.

– Dokumentista nousevat esiin anteeksianto ja hyväksyntä, jotka avaavat portteja dokumentin päähenkilöiden yhteiselle tielle, Juha Rajamäki sanoo palkintoperusteluissaan.

Palkittu dokumentti on kuvaus puhumattomuuden kulttuurista. Se on kuvaus siitä, miten aikuinen poika etsii isäänsä yhteyttä, jota ei lapsuudessaan löytänyt, kun isä ei koskaan katsonut kohti.

Elokuvan kehyskertomuksena on metallisen portin työstäminen valmiiksi kotitalolle johtavan tien päähän. Isä rakensi talon, joka vielä vuosikymmenienkin päästä on osin vaiheessa, kuten moni muukin asia pihapiirissä ja elämässäkin. Isä ja aikuinen poika lähestyvät toisiaan haparoiden ja kummallekin avautuu uusia, ehkä kätkettyjäkin ajatuksia ja toiveita toistensa elämästä sekä miehen mallista, jonka he ovat aikanaan saaneet.

Kirkon mediasäätiön palkinto on suuruudeltaan 1500 euroa. Palkintoa on jaettu Tampereen elokuvajuhlilla yhdelle kotimaisen elokuvan ohjaajalle vuodesta 2017.

Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!