Kirkon kello­tapulia jäljittelevä leikki­mökki vangitsee katseet asunto­messuilla – "Meillä on messut joka sunnuntai", Lohjan seura­kunta mainostaa

Projektikoodinaattori, Lohjan seurakunnan diakoni Jere Laurila ja vapaaehtoinen Hannu Nikander ovat osa suurta joukkoa, joka vuorollaan päivystää seurakunnan messupisteellä. Kuvat: Jukka Granström

Lohjan asuntomessualueella lämpömittari näyttää varjossa +31 astetta. Seurakunnan messuosastolle saapuu pieni Aino jäätelöä poskillaan. Vapaaehtoinen Hannu Nikander houkuttelee tyttöä kurkistamaan sisään kuusi metriä korkeaan leikkimökkiin, joka on pienoismalli Lohjan Pyhän Laurin kirkon pihalla sijaitsevasta kellotapulista.

Tapulin sisällä on kirkonrottia pehmoversioina. Pienistä ikkunaluukuista voi kurkistaa ulos.

– Lohjalla asuva lavastuksen ammattilainen teki sen meille tilaustyönä. Se on saanut messuvierailta paljon kehuja. Tapulin sisällä on vanha laivakello, jonka soittaminen on nostanut hymyn kaikenikäisten messuilla kävijöiden huulille, kertoo asuntomessuista Lohjan seurakunnan puolesta vastaava projektikoordinaattori, diakoni Jere Laurila.

Ja totta tosiaan. Kun Aino rohkaistuu vetämään kellonarusta, kuuluu komea kalkahdus eikä riemulla ole rajaa. Seuraavaksi kellon naruun tarttuvat jäätelöä alueella myyvät teinipojat. Veto on niin napakka, että naru jää käteen. Onneksi pienoismallin tekijä lupaa tulla korjaamaan sen tuota pikaa.

Helsinkiläinen Aino kokeili äitinsä kanssa kirkonkellon soittamista tapulileikkimökissä.

Rukousruudukko on rukouspyyntöjä varten.

Kellotapulia vastapäätä on myös rukousruudukko, jossa lepattaviin kangassuikaleisiin messukävijät ovat kirjoittaneet rukouspyyntöjä. Aiheiden puolesta rukoillaan seurakunnassa.

Aurinkovarjot tarjoavat suojaa paahtavalta kuumuudelta, ja pieni tuulenvire järveltä tuntuu ihanalta. Moni lapsi, nuori ja vanhempi pysähtyy seurakunnan keidaspaikkaan.

"Emme tuputa kenellekään mitään"

Diakoni Jere Laurila on tehnyt töitä asuntomessujen eteen osa-aikaisesti tammikuusta alkaen ja päätoimisesti toukokuun alusta.

– Meidän messuosasto on suunniteltu hengähdyspaikaksi, johon voi tulla levähtämään, suojaan auringolta tai sateelta ja vaikka syömään omia eväitä. Tämä on rauhallinen paikka messuvilinän keskellä.

Seurakunnan kontissa on pari sohvaa, ja tuuletinkin löytyy. Laurilan mukaan lämpötila on pysynyt helteet huomioiden hämmästyttävän siedettävänä.

Messuvieraita palvelee vuorotellen noin 15 seurakunnan vapaaehtoista ja 40 seurakunnan eri alojen työntekijää, joiden t-paidan selässä lukee messujen parhaaksi kehuttu slogan: "Meillä on messut joka sunnuntai!". Tarjolla on esitteitä seurakunnan toiminnasta ja rakennuksista yhteystietoineen.

– Olemme sopineet, että emme lähde tuputtamaan kenellekään mitään. Olemme paikalla puhtaasti ihmisten ehdoilla. Jo ensimmäisinä päivinä on syntynyt hyviä keskusteluja niin maallisista kuin kirkollisistakin aiheista, Laurila kertoo.

– Vastailemme ihmisten kysymyksiin. Tämä on mielenkiintoinen tehtävä. Täällä tapaa mukavia ihmisiä pitkin päivää. Haluan viedä eteenpäin tietoa siitä, miten monipuolista toimintaa seurakunnassa on tarjolla vaikka kenelle, Hannu Nikander sanoo.

Markku Paasonen on toiminut vuosikymmenet Lohjan seurakunnassa vapaaehtoisena. Tutuksi ovat tulleet niin luottamustehtävät kuin kuorotoimintakin.

– Mielestäni on äärimmäisen hyvä, että seurakunta on mukana täällä. Kyllähän seurakunta on merkittävä osa asumisyhteisöä. Ja sitä paitsi mikään muu rakennus Lohjalla ei ole niin vanha kuin keskellä kylää seisova komea kirkkomme.

"Toivoisin, että seurakunta ei olisi ihmisille tabu"

Jere Laurila toivoo, että seurakunnan läsnäolo asuntomessuilla hälventää stereotyyppisiä käsityksiä seurakunnista pelkän korkeakirkollisuuden tyyssijoina tai sen työntekijöistä käännyttäjinä.

– Toivoisin, että seurakunta ei olisi ihmisille tabu, vaan he huomaisivat, että täällä on töissä ja vapaaehtoisina ihan tavallisia ihmisiä. Näin kynnys lähteä mukaan vaikka seurakunnan leireille, päiväkerhoon tai musiikkitoimintaan madaltuu.

Kaikki messualueen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat käyneet turvallisuuskoulutuksen, jossa huomioitiin myös koronaturvallisuus. Koronan vuoksi kävijämääräodotukset ovat maltillisemmat kuin asuntomessuilla yleensä.

Asuntomessut järjestetään Lohjalla Hiidensalmen järvimaisemissa 9.7.–8.8.

Oikaisu 15.7.2021 kello 14.20: Muokattu kohtaa, jossa kerrotaan tapulin tekijästä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkon kellotapulia jäljittelevä leikkimökki vangitsee katseet asuntomessuilla – "Meillä on messut joka sunnuntai", Lohjan seurakunta mainostaa