Kirkon kärki­hankkeet hyväksyttiin – Talous­valiokunnan mielestä kirkon olisi jo pitänyt mukautua millenni­aaleihin

Kirkolliskokous on hyväksynyt kirkon keskusrahaston toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2023–2025. Samalla se hyväksyi esitetyt kirkon kärkihankkeet ja niille määrärahat, yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa.

Kärkihankkeiksi hyväksyttiin Millenniaalien kirkko -hankkeen jatko (120 000 euroa), evl.fi-verkkosivuston uudistus (110 558 euroa), Kipa 2 (898 762 euroa), Hiilineutraali kirkko (120 000 euroa), Vanhan testamentin kääntäminen mobiiliympäristöön (250 000 euroa) ja Kirkon lähetyskumppanuusneuvottelut 2024 (30 680 euroa).

Kirkon kärkihankkeiden kriteerinä on, että niillä tavoitellaan merkittävää vaikutusta kirkon tai Kirkkohallituksen toimintaan ja niillä kehitetään kirkkoa vastaamaan paremmin seurakuntien tarpeisiin. Niitä toteutetaan yhdessä seurakuntien, hiippakuntien ja muiden kirkollisten toimijoiden kanssa.

Kirkolliskokouksen talousvaliokunta toivoi mietinnössään, että kärkihankkeiden määrittelyä tarkennetaan. Valiokunta ei ollut vakuuttunut siitä, että kaikki esitetyt hankkeet täyttävät kriteerejä.

Erityisesti talousvaliokunta pohti esitettyä Millenniaalien kirkko -hanketta, joka on jatkoa vuosina 2021–2022 toteutetulle samannimiselle hankkeelle. Hankkeiden ketjuuntuminen ei miellytä talousvaliokuntaa, vaikka se toteaa ymmärtävänsä, että jatkotyöskentelyn tarpeita hankkeista usein löytyy. Hankkeissa luotujen toimintamallien pitäisi sen sijaan vakiintua hankkeen jälkeen osaksi seurakuntien toimintaa.

Hiilineutraali kirkko -hanketta talousvaliokunta pitää tärkeänä. Luomakunnan varjeleminen on osa kirkon perustehtävää, ja siksi kirkon on toimittava paitsi vastuullisesti myös esimerkillisesti ympäristökysymyksissä. Kirkon energia- ja ilmastostrategian toteuttamista on valiokunnan mielestä edistettävä monenlaisin keinoin, ja siinä mielessä hanke on välttämätön tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kirkon lähetyskumppanuusneuvottelut 2024 -hankkeen tavoitteet ja talousarvio olivat talousvaliokunnan mielestä liian yleisluontoisia. Valiokunta edellyttää, että vuoden 2024 määrärahasta päätettäessä käytettävissä on yksityiskohtaiset tiedot. Valiokunnan mielestä perinteisen konsultaation lisäksi lähetyskumppanuusneuvotteluilta tarvitaan laajempaa tavoittavuutta ja vuorovaikutusta. Neuvotteluihin on tarpeen kutsua mukaan myös edustus kirkolliskokouksesta, ja neuvotteluissa tehdyt keskeiset johtopäätökset on käsiteltävä kirkolliskokouksessa.

Evl.fi-verkkosivuston uudistus vastaamaan nykypäivien käyttäjien tarpeita sai talousvaliokunnalta kannatusta. Kipa 2 -hankkeen osalta talousvaliokunta haluaa selvitystä siitä, miten Kipan kehittäminen jatkossa rahoitetaan.

Vanhan testamentin kääntäminen mobiiliympäristöön on pitkäkestoinen hanke, jonka käynnistämiseen kirkolliskokous sitoutui syksyllä 2021, ja sitä on talousvaliokunnan mielestä syytä jatkaa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Kirkon kärkihankkeet hyväksyttiin – Talousvaliokunnan mielestä kirkon olisi jo pitänyt mukautua millenniaaleihin

Edellinen artikkeliELY ry:n toiminnan­johtaja Antero Rasilainen lähetys­järjestö­päätöksen jälkeen: Ilo ja kiitollisuus päällimmäisinä
Seuraava artikkeliKirkon tulevaisuusselonteossa yllättää myönteinen suhtautuminen kirkkoon – Siunauksen signaalit koottiin ihmisten arjesta

Ei näytettäviä viestejä