Kirkollisten opintojen määrä supistuu diakonissojen koulutuksessa

Kuva: Olli Seppälä

Diakonissakoulutuksen kirkollisten opintojen laajuus pienenee 90 opintopisteestä 60 opintopisteeseen, kirkkohallitus päätti syyskuun lopulla. Sosionomi-diakonien opinnoissa kirkollisten opintojen laajuus säilyy entisellään.

Sairaanhoitaja (AMK), diakoninen hoitotyö -koulutus on kokonaisuudessaan 240 opintopisteen laajuinen kaksoistutkinto.

Jatkossakin sekä sosionomi-diakonien että sairaanhoitaja-diakonissojen opintoihin sisältyy 25 opintopistettä Raamattuun, kristinuskoon ja kirkon hengelliseen elämään liittyviä teologisia opintoja sekä 15 opintopisteen diakoninen harjoittelu. Sen sijaan 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö ei enää sisälly diakonissojen kirkollisiin opintoihin. Myös diakonia-alan kirkolliset ammattiopinnot vähenevät 40 opintopisteestä 25 opintopisteeseen.

Käytännössä muutos ei ole kovin suuri, sillä vähennetyt 15 opintopistettä kirkollisia ammattiopintoja säilyvät opetussuunnitelmassa. Niitä ei vain enää lueta kirkollisiin opintoihin.

– Myös se on Diakonia-ammattikorkeakoulun omissa käsissä, miten diakonista hoitotyötä pidetään esillä diakonissojen opinnäytetöissä, Diakin yliopettaja Minna Valtonen sanoi diakonista hoitotyötä käsitelleessä webinaarissa lokakuun alussa.

Valtosen mukaan päätös selkiyttää sairaanhoitaja-diakonissojen koulutuksen rakennetta. Hän toivoo, että se vakiinnuttaa entisestään koulutuksen asemaa terveysalan koulutuksena.

Muutospaineet koulutukseen ovat nousseet erityisesti EU-direktiivien osaamismäärittelyistä.

Kirkkohallituksen uusi linjaus mahdollisti myös uuden reitin opiskella diakonissaksi. Keväästä 2021 alkaen aiemmin tehdyn sairaanhoitajatutkinnon voi täydentää diakonissan kelpoisuutta vastaavaksi avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla.

Tällä hetkellä sairaanhoitaja-diakonissaksi opiskelee 172 henkilöä Helsingissä, Porissa ja Oulussa. Vuosittain uusia aloituspaikkoja opintoihin on Helsingissä ja Oulussa yhteensä noin 45.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.