Kirkolliskokous sai keskushallinnon vuosikertomuksen: Ulkomaanmatkat ja lentokilometrit lisääntyivät

Kirkolliskokous käsitteli tiistaina Kirkkohallituksen ja hiippakuntien vuosikertomusta, henkilöstötilinpäätöstä sekä Kirkon keskusrahaston tilinpäätöstä. Asiakirjat lähetettiin lähetekeskustelun jälkeen kirkolliskokouksen talousvaliokuntaan.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna totesi, että kaksi kolmasosaa Kirkkohallituksen tavoitteista saavutettiin viime vuonna. Se, ettei kaikkia tavoitteita saavutettu, jäi Huokunan mukaan paljolti kiinni sote-uudistuksesta ja uuden kirkkolain hyväksymisen pitkittymisestä.

Yksittäisenä toteutumattomana tavoitteena Huokuna mainitsi seurakuntavaalikampanjan, josta huolimatta vaalien äänestysprosentti ei noussut eikä tavoite nuorten äänestysaktiivisuudesta toteutunut.

Myöskään lentokilometrien vähennys ei toteutunut. Kirkon keskushallinnon väki lensi viime vuonna yhteensä 2,2 miljoonaa kilometriä eli viidenneksen aiempaa enemmän. Ulkomaanmatkat lisääntyivät 17 prosenttia samalla, kun kotimaanmatkat vähenivät prosentin.

Edustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kysyi, kompensoiko Kirkkohallitus rahalla hiilijalanjälkeä kasvattavia lentoja.

– Kompensoi, Huokuna vastasi tiukasti.

Henkilöstötilinpäätöksestä Huokuna totesi, että viime vuonna vaihtuivat sekä arkkipiispa että kansliapäällikkö.

Kirkkohallituksen tilaa vuokrataan ulos

Kirkon keskusrahaston viime vuoden tilinpäätös oli miljoona euroa budjetoitua parempi mutta silti 6,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä kirjataan oman pääoman vähennykseksi.

Kirkkoneuvos Leena Rantasen mukaan osa hiippakunnista on saanut aikaan säästöä, osa on ylittänyt budjettinsa.

– Ylitykset käydään tarkasti läpi, Rantanen sanoi.

Tulevaisuuden säästökohteita etsitään Rantasen mukaan edelleen. Yksi sellainen on Uusi tila -hanke. Se tarkoittaa, että Kirkon talo Helsingin Etelärannassa muutetaan monitoimitiloiksi, ja osa tiloista vapautetaan vuokrattavaksi.

Kirkkohallituksen käytössä on tällä hetkellä 4 800 neliötä. Jatkossa omaan käyttöön jää 3 000 neliötä, ja 1 800 neliötä vuokrataan ulos.

Kirkon eläkerahaston osalta Rantanen totesi ensimmäistä kertaa joutuneensa antamaan punaisen varoituksen.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Tavoite nuijittiin pöytään: Kirkosta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.