Kirkolliskokous alkoi kritiikillä siitä, miten Kirkkohallituksen kansliapäällikköä on valittu

Osa kirkolliskokousedustajista vaatii avoimuutta Kirkkohallituksen kansliapäällikön valintaprosessiin. Tiistaina syysistuntoonsa kokoontunut kirkolliskokous keskusteli kansliapäällikön valinnasta aamupäivällä. Kirkolliskokousedustajat äänestävät kansliapäälliköstä myöhemmin tällä viikolla.

Valintaprosessista voi lukea täältä.

Ensimmäisen puheenvuoron aiheesta käytti asiaa Kirkkohallituksessa valmistellut viranhaltija, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja. Hän selvensi kansliapäällikön valinnan etenemistä ja vastuujakoja kirkolliskokouksen ja Kirkkohallituksen välillä.

Kirkkohallitus antoi ennen kirkolliskokousta lausunnon, jossa soveltuvimmiksi hakijoiksi arvioitiin Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja, kirkkoneuvos Pekka Huokunaa ja Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkistä. Ensisijaisena heistä kirkkohallitus piti Huokunaa.

Edustaja Hanna Mithiku kysyi, millaista valmisteluaineistoa edustajille oli määrä antaa ennen valintaa. Hänen mukaansa asian esitys julkisuudessa on ontunut pahasti.

Kirkolliskokouksen valitsijamiesten puheenjohtaja, piispa Simo Peura kertoi valitsijamiesten sopivan, mitä tietoja hakijoista valintatyöryhmä edustajille antaa. Hän huomautti, että valintatyöryhmällä on myös tietoa, jota ei voida jakaa kaikille.

Valitsijoiden eli kirkolliskokousedustajien pitäisi kuitenkin voida lukea valintaan olennaisesti vaikuttavia tietoja, kuten soveltuvuusarvioita, edustaja Mithiku huomautti. Piispa Peura oli samaa mieltä, mutta painotti, että valitsijamiehet arvioivat asian.

Mithikun kanssa samoilla linjoilla olivat edustajat Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Pertti Rajala.

– Itsekin hämmästelin tätä prosessia. Tuntuu, että avoimuus ja läpinäkyvyys ovat kaukana tästä menettelystä, Ojansuu-Kaunisto totesi.

Rajala kertoi ihmettelevänsä, miksi valitsijamiehet alkavat käsitellä asioita vasta kirkolliskokouksessa, kun kyseessä on näin tärkeä virka.

– On aika omituista, jos tämän valinnan valmistelu tehdään lounaskokouksena.

Piispa Peura vakuutti, että asiaa on valmisteltu useassa tapaamisessa ja valitsijamiehet pitävät ”niin monta kokousta, että asia tulee täällä ajoissa päätettäväksi”.

Kuva: Pasi Leino. Kirkolliskokouksen täysistunto keväällä 2018.

Lue myös:

Kirkolliskokous valitsee Kirkkohallituksen kansliapäällikön – prosessi voi yllättää viime metreillä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliOpetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokoukselle: Voisiko kirkko kehittää digitaalista äänestämistä?
Seuraava artikkeliPiispa Laajasalo vihki lehtorin lähetysjärjestön tehtäviin – ”Yksi vaihtoehto toteuttaa kutsumusta”

Ei näytettäviä viestejä