Kirkolliskokouksen saamelaisedustaja hyväksyy anteeksipyynnön

GuttormVeikkoVeikko Guttorm katsoo, että piispa Samuel Salmen helmikuun alussa saamelaisille kirkon aiheuttamista historiallisista vääryksistä esittämä anteeksipyyntö oli koko kirkon anteeksipyyntö.

- Hiippakunnassa piispa Samuel Salmi on se toimija, joka puhuu koko kirkon puolesta ja arkkipiispa Kari Mäkinen oli mukana Saamelaiset kirkossa -seminaarissa Inarissa ja tuki Salmen sanomaa. Kirkko on pyytänyt anteeksi. Minusta se on tekona hyvä. Siitä voidaan uudestaan lähteä taipaleelle ja etsiä yhteistyön muotoja, Guttorm sanoo.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi on katsonut, että myös kirkolliskokouksen olisi pyydettävä anteeksi. Guttorm ei jaa Näkkäläjärven kantaa. Guttormin mukaan kysymys anteeksipyynnöstä ei ole myöskään polttava kysymys saamelaiskäräjillä.

Guttorm kuitenkin katsoo, että valtionkin olisi pyydettävä anteeksi.

- Norjassahan on kuningas pyytänyt anteeksi aikapäiviä sitten.

65-vuotias Veikko Guttorm toimi ennen eläkkeelle jäämistään rajavartijana. Hän on keskustalainen ja Utsjoen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Yhteiskunnallisesti erittäin aktiivinen mies toimii myös muun muassa saamelaisten sosiaali- ja terveysasioita edistävän SámiSoster-järjestön puheenjohtajana.

Kirkolliskokouksessa Guttorm aikoo ensin opetella käytännöt.

- On tuntuma, että kirkon toimintamalli on varmaan aika byrokraattinen. Pitää ensin opiskella, miten pelinappuloita liikutellaan.

Paitsi saamelaisten asioita, Guttorm aikoo edistää kirkolliskokouksessa hiippakuntansa Oulun raja-alueiden diakoniatyön toimintaa yleisemminkin.

- Oulun hiippakunnan toiminta on jo tähän asti ollut reuna-alueille ja saamelaisalueille hyvin myönteistä. Diakoniatyö on koettu positiivisesti pohjoisissa seurakunnissa.

Päättyvällä kirkolliskokouskaudella kirkolliskokouksen saamelaiskäräjien valitsema edustaja oli Jouni Jomppanen.

Lue myös: Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: Salmen anteeksipyyntö ei riitä

"Kirkko ei ole suurin kolonialisti saamelaisten historiassa"

Piispa Salmi pyysi saamelaisilta anteeksi

Saamelaisedustaja RT.lle: Piispan anteeksipyyntö riittää