Kirkkotaiteen Engel-palkinto Ville Rannalle – herättänyt sarjakuvan keinoin keskustelua kirkollisista aiheista

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on myöntänyt Kirkkotaiteen Engel-palkinnon sarjakuvataiteilija Ville Rannalle.

Palkintolautakunta toteaa perusteluissaan, että Ville Ranta on sarjakuvataiteen keinoin herättänyt keskustelua kirkollisista aiheista. Rannan journalistinen, teologinen, eettinen ja yhteiskunnallinen ote ei jätä ketään kylmäksi, palkitsijat toteavat. Perustelujen mukaan Rannan yllättävät, usein hätkähdyttävätkin näkökulmat ja omintakeinen tyyli avartavat ihmisten ajattelua ja uskoa.

Ranta toteaa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tiedotteessa, että pilapiirrosten tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan ja ottamaan kantaa asioihin. Sarjakuvat puolestaan ovat hänelle enemmän itseilmaisua ja tarinankerrontaa.

– Sarjakuvissa vaivaa aina sama kysymys ja käsittelen jollain tapaa sitä: miksi ihmeessä elämme ja miksi se on tällaista, Ville Ranta sanoo.

Kirkollisissa aiheissa Rantaa kiinnostavat kristinuskosta nousevat moraaliset kysymykset.

– Kirkkohan on harvoja paikkoja, joissa puhutaan asiaa ja oikeista asioista.

Urallaan Ranta on ehtinyt kokea monenlaista, myös pettymystä ja väsymistäkin. Työn ääreen hänet houkuttelee kirjoittamisen ja piirtämisen ilon lisäksi perusvisio, tiedotteessa todetaan.

– Sitä voisi kuvata niin, että haluan kirjoittaa lauseen "tässä ollaan" ja piirtää pienen kuvan viereen välittämään tunnelman. Jos en piirtäisi, ei mulla olisi kyllä mitään merkityksellistä tekemistä tässä maailmassa, Ranta sanoo.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä luovutti palkinnon Ville Rannalle sunnuntaina Tuomiokirkon vihkimispäivän 168-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto myöntää Kirkkotaiteen Engel-palkinnon taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla tai kirkkotilan rikastuttamisessa. Palkinto on myönnetty aiemmin 19 kertaa. Palkinnon saajan taiteilijantyö on lähes aina liittynyt tavalla tai toisella Helsingin tuomiokirkkoon.

Kuva: Antti Pylväs

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.